CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 22, 2012, 06:49:11 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Crusher X  (Read 550 times)
majkinetor
Guest
« on: March 07, 2008, 02:55:00 PM »

U pitanju je state-of-the-art standalone/rewire/vst sintisajzer za granularnu sintezu zvuka. Po featurima je daleko ispred svega što sam do sada video stim da to sa sobom donosi određene nelagodnosti - veoma težak za korišćene, i mislim da sam čitao manual jedno 10 puta jer ako se ne radi neko duže vreme konstantno u njemu, brzo se zaboravi čemu šta služi.

Granularna sinteza je način sinteze zvuka u kome se uvodi element koji zovemo "atom zvuka". Atom zvuka je signal dužine najviše 25ms (mada se koristi sve do 100). Ovo je granica iznad koje čovek može da prepozna melodiju; ispod 25ms to nije moguće i registrujemo takav signal kao impuls. Mnoštvo takvih atoma se grupiše na određeni način, što daje finalnu teksturu. Crusher X uvodi svoj metod granularne sinteze sa grafičkim prikazom kretanja granula zvuka u 4D prostoru. Ima standardne generatore zvuka (tj oscilatore) i moguće je ubaciti do 4 sempla u signal pored/umesto oscilatora. Jedna od interesantnijih stvari je fizički model loptice koja se krece po unutrašnjosti lopte odnosno ravne ploče i moze da se kontroliše dzojstikom za real time modulaciju parametara.

Zvukove koje pravi su glitchy, prljavi, mnogima neprihvatljivo ružni. No to je stvar ukusa, konteksta itd, tako da neću da raspravljam o tome. Lično sam ga koristio više puta, i daje najviše varijacija zvuka u odnosu na neke druge pakete slične namene. Koristio sam ReWire metod da ga sinhronizujem sa FL Studiom, i mada ovo nije ispalo najsrećnije, uspeo sam da uradio ono što sam želeo. Drugi način je da se koristi VST direktno, mada ovo nisam imao prilike da probam. Treći način je naravno, standalne -> Export.

Literatura i reference:

Homepage
Granular synthesis opcodes in Csound
Granular Synthesis
« Last Edit: March 13, 2008, 12:14:32 PM by majkinetor » Logged
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #1 on: March 09, 2008, 09:25:16 AM »

Da da, za ovo mi je rekao pinga, pretpostavljam da si mozda ti njemu. Nisam ga probao, ali vrlo se interesujem za granularnu sintezu (i sintezu zvuka uopste), hvala na linkovima, a postoji i solidna knjiga o tome (kao hvale je) koju ne mogu da nadjem u elektronskom formatu. Knjiga je Microsound, http://www.amazon.com/Microsound-Curtis-Roads/dp/0262681544 Cini mi se da sam negde procitao da su se i Autechre interesovali za tu knjigu.

U svakom slucaju spremio sam spisak knjiga, koje cu vremenom nabavljati : D

...drifting in memory...
majkinetor
Guest
« Reply #2 on: March 13, 2008, 09:45:26 AM »

To je odlicna knijga, kako sam video na netu. Bavi se iskljucivo granularnom sintezom. Mislim da je za start bolje uzeti neku drugu litaraturu, ovo je dosta specijalizovano.

Ima dosta dobrih knjiga free, vec sam ih postovao ranije evo jedne koju mogu da iskopam odmah, koju sam procitao i mogu da potvrdim da je vrh:

http://crca.ucsd.edu/~msp/techniques.htm

U sklopu Java projekta Jsyn dolazi free knjiga o sintezi zvuka koja je odlicna za pocetak, ali sad ne mogu da je nadjem, u svakom slucaju imam ceo sajt-knjigu downloadovanu i super je za zeznaje jer su direktno "u knijizi" sintisajzeri implementirani u JSyn pa moze da se vezba i experimentise.
Pages: [1]
  Print  

Jump to: