U pitanju je state-of-the-art standalone/rewire/vst sintisajzer za granularnu sintezu zvuka. Po featurima je daleko ispred svega što sam do sada video stim da to sa sobom donosi određene nelagodnosti - veoma težak za korišćene, i mislim da sam čitao manual jedno 10 puta jer ako se ne radi neko duže vreme konstantno u njemu, brzo se zaboravi čemu šta služi.
Granularna sinteza je način sinteze zvuka u kome se uvodi element koji zovemo "atom zvuka". Atom zvuka je signal dužine najviše 25ms (mada se koristi sve do 100). Ovo je granica iznad koje čovek može da prepozna melodiju; ispod 25ms to nije moguće i registrujemo takav signal kao impuls. Mnoštvo takvih atoma se grupiše na određeni način, što daje finalnu teksturu. Crusher X uvodi svoj metod granularne sinteze sa grafičkim prikazom kretanja granula zvuka u 4D prostoru. Ima standardne generatore zvuka (tj oscilatore) i moguće je ubaciti do 4 sempla u signal pored/umesto oscilatora. Jedna od interesantnijih stvari je fizički model loptice koja se krece po unutrašnjosti lopte odnosno ravne ploče i moze da se kontroliše dzojstikom za real time modulaciju parametara.
Zvukove koje pravi su glitchy, prljavi, mnogima neprihvatljivo ružni. No to je stvar ukusa, konteksta itd, tako da neću da raspravljam o tome. Lično sam ga koristio više puta, i daje najviše varijacija zvuka u odnosu na neke druge pakete slične namene. Koristio sam ReWire metod da ga sinhronizujem sa FL Studiom, i mada ovo nije ispalo najsrećnije, uspeo sam da uradio ono što sam želeo. Drugi način je da se koristi VST direktno, mada ovo nisam imao prilike da probam. Treći način je naravno, standalne -> Export.
Literatura i reference:
HomepageGranular synthesis opcodes in CsoundGranular Synthesis