CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 22, 2012, 08:46:19 AM
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
News
: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 |
http://www.asino-elettronico.com
Home
Help
Search
Calendar
Login
Register
CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
>
"We are the music makers"
>
Software / Hardware
>
Yamaha DX7 IID
Pages: [
1
]
« previous
next »
Print
Author
Topic: Yamaha DX7 IID (Read 337 times)
сталкер
Label
Killah!
Yamaha DX7 IID
«
on:
July 24, 2011, 09:57:36 AM »
Osim luleta koji je ranije uzeo neki pretpotopski Roland (btw ne reče kako te služi?), čini mi se da do sad niko još nije uzimao neku stariju klavijaturu. Pa sam mislio da izdvojim ovo iz drugih tema jer ima tu svašta da se kaže, ne samo za ovaj model koji sam uzeo nego i inače.
Prvo kao neki uvod, DX7 je bio prvi priuštivi FM sintisajzer. Ta tehnologija je takođe bila nova u to vreme i u kombinaciji sa ovom modelom je bukvalno napravila revoluciju, odjednom su se ti kristalni digitalni zvuci čuli maltene na svakoj ploči od sredine 80tih pa još izvestan niz godina dok nije nastalo prezasićenje. Stvar sa FM sintezom je što je jako fleksibilna i može da imitira ogroman spektar "prirodnih" zvukova, međutim zbog naopakog interfejsa na DX seriji je stekla reputaciju nemoguće za razumeti i programirati. Ako je neko koristio Operator u Abletonu (koji se bazira na principu baš iz ove serije sintisajzera) zna da to uopšte nije tako i da je sve vrlo logično. Mada ne i uvek krajnje predvidljivo. Na samom sintisajzeru nažalost to programiranje je toliko kontra-intuitivno da 90% ljudi koji su koristili ovu spravu se nije ni usudilo da proba nešto na svoju ruku.
Moj novi komad nameštaja
Dakle, veliki plus za ovaj sint je to što kad se zagrebe ispod površine, on uvek može ostati aktuelan i relevantan sa zvucima koje može da proizvede, a te mogućnosti su skoro neograničene. Ono što jeste solidno ograničenje je što nema nikakve efekte, ne mislim "nikakve" kao "loše", nego ih nema uopšte. Zato sam po sebi uglavnom zvuči suvo i vrlo često ne može da impresionira tek tako, a ustvari kad se i najprosečniji preset provuče kroz malo reverba ili tako nečeg, oseti se bitna razlika na bolje.
http://www.youtube.com/watch?v=8RHrHbcmlmw
Drugi plus - užasno je čvrsto izrađen. Ja stvarno ne znam da li se ijedna sprava pravi danas na ovaj način? Znam da su sada praktično svi sintisajzeri u nekom srednjem i nižem cenovnom rangu od plastike. Ovo je od metala, ne mislim na lim, nego na metal kojim možeš slonu da raspolutiš glavu. Zato je i teška malčice više od 10kg, na dodir se čovek začudi kako nije i teža.
Ono što sam hteo posebno da pokrenem je pitanje održavanja i uopšte upotrebe ovakve opreme. Sve to lepo izgleda i super je osećaj igrati se sa tako ozbiljnim igračkama ali zauzvrat traže više angažmana. Prvo što kad kupuješ tako polovnu stvar iz ko zna koje ruke dobijaš mačku u džaku. Onda kada provališ šta nije u najboljem redu ili šta barem treba na vreme srediti pre nego što počne da zeza, tada shvatiš da to u principu moraš sam da uradiš i ako negde omaneš onda si ga ugasio. Tada valjda čovek prestane da uzima zdravo za gotovo sva ta plug&play, usb, download&patch moderna čuda
Ovde moraju da rade šrafcigeri, klješta, lemilica... za to nema
undo
. A ako nešto na kraju stvarno potpuno otkaže, pitanje je gde to naći sad.
To malo konekcije sa računarom što ide preko MIDI-a (sysex transfer) ume isto da bude pain in the ass jer nije lako naći editor/librarian za preseta koji radi kako treba čak i na XP-u, da ne pričam za kasnije (pogotovo 64bit) verzije.
Poenta što sam se toliko raspisao je da danas može čovek vrlo lako da se zaleti i uzme neki polovan sint (ima da se biraju sasvim dobri primerci i za stotinjak evra) i što se mene tiče to je super stvar i potpuno podržavam. Prosto drugačiji je osećaj raditi muziku na taj način, što je manje PC-a i uopšte plug&play tehnologije uključeno, to je doživljaj intimniji, moraš mnogo više da se trudiš ali to istovremeno znači i da si mnogo koncentrisaniji i spremniji da uđeš dublje u sam zvuk. Ali isto tako moraš biti spreman i na malo više ručnog rada, cimanja, paženja i maženja.
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
Re: Yamaha DX7 IID
«
Reply #1 on:
July 24, 2011, 11:12:52 AM »
сталкерицо, kako planiraš da ga iskoristiš? Ako stigneš da ga provališ, hoće li biti u live set-u makar kao loop u
Kaoss Pad
-u za početak? Je l' imaš ideju kako da ga iskoristiš kao deo live setup-a -- prvenstveno pitam zbog nedostatka efekata?
...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #2 on:
July 24, 2011, 11:44:08 AM »
Nisu ti efekti toliki problem, za ono što meni treba može to sasvim fino da vozi i bez njih. Tačnije za lajv je to pogotovo ok jer je onda čistiji zvuk, prosto seče kroz miks i nema muljanja, dovoljno je da se release produži da to lepše teče. Ne verujem da ću da ga snimam pa loopujem na KP-u jer iskreno to bi bilo više kao neko proseravanje. Operator je daleko fleksibilniji zbog sve te automatizacije i njega nema potrebe ništa da menja za tu svrhu.
Yamaha će jednog dana zameniti kombinaciju midi kontroler + rack modul, a do tada ću ja osim programiranja učiti i malo bolje i intenzivnije da sviram a ne kao do sada, tri note u minuti
Takođe mi je super što ima split opciju, tako da bih recimo mogao da držim/sviram pad levom rukom a neku malo zahtevniju deonicu cepam desnom.
Ideja mi je da vremenom polako ubacujem stvari u set koje će biti prilagođenije stilski i strukturno ovom sintu. Jer do sada, ja sam bio koncentrisan potpuno na izgradnju stvari oko Kaoss pada a Korg je tu samo prva pratilja, čista dopuna koja razbija monotoniju a ne vodi glavnu reč. Poenta je da prelaskom kasnijim na DX7 sve više stvari uzimam u svoje ruke, da budem angažovaniji i da se to sviranje mnogo više oseti, da ubrizga još života u set.
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Koman Varvarin
Ultravisitor
«
Reply #3 on:
July 29, 2011, 11:54:21 AM »
uuu ovo odlicno izgleda.ja u reaktoru imam bas slican synth-imitacija ovog sintisajzera.ovo je odlicna kupovina,sam sam koristio dosta cesto fm zvukove koji su neiscrpni.moraces bas da naucis da sviras lepo,ali to je veliki plus jer kapiram da ces tako samo poboljsati svoju muziku,kao sto si sam rekao 3 note u minutu :)i meni je ta opcija split odlicna.ono sto mene intresuje,ima li taj sintisajzer zvuk klavira,i kakav je,i da li on moze da se upotrebi u cubase,ili abletonu,takav kakav je?
jakuzo,jakuzo,
na zub sam tebe uzo
sto diras delfini fini
ubicu te i popiti tvoj martini
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #4 on:
July 29, 2011, 12:24:00 PM »
Uh, pitanje je koliko ću ja stići da naučim da sviram nešto posebno ali svakako želim da se malo više izveštim. Zvuk klasičnog klavira možda ima, ne znam, ja imam bukvalno stotinu banki preseta (a svaka ima po 32 zvuka, nisam stigao ni 5% da pregledam, to je poveće cimanje izvesti) ali u svakom slučaju ne verujem da to zvuči dobro, tj. realno. Sa druge strane ovaj sint je bio poznat po rhodes imitacijama, imao je lep zvuk električnog klavira.
Ne znam da li mislimo na isto ali i ja sam viđao po netu velike kolekcije semplova, moguće baš za Reaktor ili u svakom slučaju za nešto od Native Instruments. Ovo je to što sam viđao, pamtim po pakovanju, a eto na njemu su navedeni maltene svi programi:
http://quasarsounds.com/yamaha-dx7-soundfonts-sf2/
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Koman Varvarin
Ultravisitor
«
Reply #5 on:
July 29, 2011, 01:16:20 PM »
da,da tako nesto.ima bas lepih soundfontova za njega koji mogu da se ucitaju i u reaktor.odlicno zvuce svi,padovi pogotovo,i to sto rece ti elektricni piano.mene je u tom sintu iznenadio kvalitet zvuka,koji je ipak sa nekog softvera,ali je bio kristalno cist
jakuzo,jakuzo,
na zub sam tebe uzo
sto diras delfini fini
ubicu te i popiti tvoj martini
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #6 on:
July 29, 2011, 04:57:36 PM »
Inace, tesko da se FM sintezom moze proizvesti dobar zvuk pravog klavira, koji mu inace dodje skoro kao merilo kvaliteta metoda sinteze posto ga je tesko imitirati. Ogroman broj harmonika je u pitanju, moze se postici aditivnom sintezom za ciju obradu je potrebna poprilicna procesorska snaga tako da je za sada neisplativo, zbog cega ljudi pribegavaju physical modelling-u kao najpribliznijoj i procesorski najisplativijoj alternativi.
Jedan mali off-topic,
Waldorf
vec neko vreme pravi elektricni piano (
http://www.waldorfmusic.de/en/zarenbourg.html
), pri tom strasno mali development tim koji imaju je najvise aktiviran na ovom projektu tako da ostali synth-ovi (kao Blofeld npr.
) cekaju na novu verziju software-a na neodredjeno dugo vreme!
...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #7 on:
July 29, 2011, 05:10:22 PM »
Waldorf je skoro izbacio crnu verziju Blofelda ali pritom nije pipnuo ništa od tih dugo čekanih popravki
Inače sam čitao priču za njih, pa mi jasnije što je sve tako bangavo. Waldorf je bio pukao skroz kao firma i onda je neki bivši menadžer ili tako neko otkupio prava na ime i sve, okupio ponovo tim određenog broja starih radnika i krenuo ispočetka. I jeste da im je uspelo oživlajavanje sa Blofeldom ali su očigledno zakazali kod tech support-a.
Inače, back to topic, ja zvuk klasičnog klavira ne volim nešto, još manje kad je loše sintetizovan ili semplovan, ali recimo rhodes baš jako volim
Pogotovo kada ima onaj lagani vibrato istovremeno i na jačini i na panovanju, milina
Evo pre sat vremena sam kupio dve interne baterije (jednu za Yamahu, drugu da imam rezervu za Korg), to su iste one kao za matične ploče na računarima. Kad ona ode onda se svaki put pri paljenju sint resetuje i pogubi svu memoriju i zvuke. Pošto je to kod Yamahe stupidno rešeno da je ona sama praktično zalemljena za nosač na ploči, našao sam super rešenje na netu gde lepo kupiš drugi nosač baterije i zalemiš njega, pa kad dođe vreme da se menja baterija lako je izvadiš i staviš kao i za bilo šta drugo.
Sad mi se samo tresu gaće od pomisli na lemljenje, ako mi kane negde po ploči ugasio sam ga
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Pages: [
1
]
Print
« previous
next »
Jump to:
Please select a destination: