CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 23, 2012, 08:13:11 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Artificiel: Cubing  (Read 815 times)
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« on: March 10, 2008, 11:29:20 PM »

Moj apsolutni favorit (sto se performansa tice) proslog DIS-PATCH-a, nesto na sta uopste nisam racunao a ostavilo mi je fenomenalan utisak. U pitanju su dva tipa iz Kanade (imali su i treceg, ali po njihovim recima je bio los uzivo, pa je dobio korpu) koji u svom projektu pod nazivom Cubing stvaraju intrigantnu buku pomocu obicne Rubikove kocke.

Naravno, ne "svira" kocka sama od sebe - scenografiju cine ista dva lika potpuno odevena u crno, sa crnim rukavicama u kojima svaki drzi po jednu kocku; ispred svakog takodje stoji nesto nalik na stalak za mikrofon, s tim sto je za njega prikacena lampa koja baca snop svetlosti na samu kocku, dok ogromna slika projektovana na platnu iza izvodjaca otkriva da je svaki pokret Rubikove kocke pod okom lo-fi kamere.

Previse je komplikovano i nezahvalno opisivati dalje detalje celog koncepta, ali kljucna stvar u celoj prici je sto nakon izvesnog vremena svaki gledalac moze prokljuviti kako funkcionise ovaj sistem, kao i da vizuelni deo predstave nije obicna sminka ili dopuna, vec pogled pravo u srz nastajanja kompleksnih loop-ova.

Ukratko, kamera registruje boje na kocki koje su joj u datom trenutku u kadru, a softver prema tome generise odredjene zvuke. Svaki od izvodjaca pored kocke ispred sebe ima i nesto nalik na pedalu kojom odredjuje pocetak i kraj sekvence - bukvalno, on na taj nacin "zarobi" video sekvencu kocke koju je okretao i cije je boje kombinovao. Ta sekvenca se premesta u slobodan deo ekrana konstantno generisuci zvuk (loop) na osnovu slike, a izvodjac je slobodan da snima novu sekvencu koja ce se nakon snimanja vrteti paralelno sa prethodnom...

Sam zvuk je bio izuzetno snazan i nekako definisan, nimalo nalik white noise-u koji obicno vezujemo za eksperimente sa bukom - moze se donekle uporediti sa nekim haoticnim delovima Autechre-ovih stvari iz kasnijeg (post-Tri Repetae) perioda.

Na sajtu imate dva video snimka, a ja imam isto dva-tri koja sam snimio kamericom sa telefona. Prilicno su kilavog kvaliteta i jedva da se ista vidi, ali mozda i ne bi bilo lose nekad da ih postavim na share, eventualno kao uspomenu za one kojima je ovaj performans takodje ostao u najlepsem secanju.  Smiley

edit(s) - typo i nepotrebna ponavljanja
« Last Edit: March 11, 2008, 08:58:53 AM by сталкер » Logged

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #1 on: March 11, 2008, 12:47:34 PM »

Nažalost, propustio sam njihov glavni nastup (čuo sam da je bilo odlično), ali ne i predavanje/prezentaciju. Jako mi je bilo smešno kada je jedan iz njihovog projekta objasnio kako otprilike funkcioniše pozadina iza tog projekta (opet MAX/Msp), i kada je rekao da oni proizvode zvuk pomoću tih kocki (skeniranje boja, položaja, osvetljenja, udaljenosti...) i onda taj zvuk opet pomoću kocki modulišu, pa kada je rekao: "We play with ourselves". Grin

Verovatno si i ti bio i na predavanju gde su Artificiel prezentovali i svoju drugu muzičku instalaciju sa onim lampama koje se pale, gase i proizvode zvuk pošto su nesavršene. To me je stvarno oduvalo! Evo i link za to.

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #2 on: March 12, 2008, 11:18:08 AM »

Ej, ma Kanadjani su bas bili likovi!  Grin Secam se ovoga u vezi sijalica, i posebno kada su pricali o kuci koju su "napunili" istima i pustali ljude da slobodno ulaze i borave unutra. One zicice/oprugice (goruci deo u sijalici) je sluzio kao mikrofon, pa su pokupili svakakve stvari sta su ljudi radili unutra sami - a radili su "svasta"  Kiss Cheesy Grin

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Pages: [1]
  Print  

Jump to: