Ja radim u tome svremena na vreme.
PD ti je isti qrac ali free, od istog autora (Miller Pucket). Max Msp je lepshi i ima vise libs/patches mada se to u zadnje vreme promenilo jer PD community je mnogo porasla.
Max je cisto rad sa midijem (extra je), MSP je naknadno ubacen kao Max SIgnal Processing i u real tajmu patchuje audio signal ( niz brojeva pitci kroz kablove odredjenom freq) dok je Jitter naknadno dodat koji radi isti djavo kao MSP samo barata sa 4dimenzionim matricama (rbg + alpha). Jitter ima komponente koje se danas koriste i za zvuk, inace se koristi za video i stvarno je extra... cak prvi basic tutoriali prikazuju kako se rade neke, u ostalim mainstreem toolovima advanced stvari, tipa
chroma key.
Anyway, osnove je lako savladati ako znas vec osnove sinteze zvuka. Advanced nakon 2 godine. Pro nakon 5 god
Kad sam ga zadnji put koristio nije mi bio nesto narocitio zbog ogranicenog skripting supporta, imao je neki svoj script jezik koji je mnogo glup. Onda su ubacili JavaScript pa je sad generacija dinamickih patcheva mnogo lepsha i laksha.
U svakom slucaju, jebe kevu, narocito za Reactorovce. Ima i lepo kabliranje (kablovi imaju delne tacke, a nisu samo linije kao recimo u SyntEdit i mnogo drugih slicnih proizvoda).
Mozes da patch exportujes u VST plugin, to je isto kull, a pluggo ti je bazicno gomila takvih VSTjeva (ima odlicnih, ima sranja, sve u svemu nista posebno u poredjenju sa raznim commercial pluginovima ali ako ti je Max jedini environment onda je must have. Hipno nisam probao.
Odlicno sranje za live acts, nema boljeg, plus autor si svog environmenta.
Ne svidja mi se sto algoritam zavisi od polozaja na ekranu (ako signal ima vise outputa ide po kablovima u left to right orderu) tako da alg zavisi od onoga sto vidis na ekranu, sto je tesko sranje jerbo imas obicaj da mrdas module tamo vamo pa onda sjebes algoritam povremeno. U PD je ovo promenjeno, bas zbog tog razloga.
Ima dobar debuger, step by step.
Nije 100% konfigurabilan kao CSound. Da bi postigao 100% konfig morao bi da znas C++ i da pravis svoje module po njihovom SDK (koji nije tezak, laksi je od Stainberg SDK za VSTjeve, IMO).
Mozes da pravis nebuloze tipa, da snimas kamerom nesto i da recimo.... nivoi crvene boje u videju uticu na ton. Tako da recimo kad snimas zalazak sunca melodija postaje Ibiza like (vise atmosfere, reverba i tako to...) dok kad je mracnije onda postaje tamnija.
Naravno, svaki GUI based tool ne moze da se poredi sa kodom, tako da ako hoces full kontrolu, ima dobrih prog jezika.
I tako.....
Ako ti treba neki savet, ili sta god.... you know where you can find me