CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 07:37:21 AM
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
News
: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 |
http://www.asino-elettronico.com
Home
Help
Search
Calendar
Login
Register
CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
>
"We are the music makers"
>
Software / Hardware
>
Kako radite muziku?
Pages: [
1
]
2
« previous
next »
Print
Author
Topic: Kako radite muziku? (Read 1546 times)
pawwa
Label
Killah!
Kako radite muziku?
«
on:
July 03, 2008, 05:11:32 PM »
Baš me zanima kako dolazite do krajnjeg rezultata.
Ja obično prvo uradim kick (duuugo po semplovima tražim onaj koji mi odgovara), pokušam da ga malo EQujem (jer su svi semplovi većinom shit), posle toga dodam glitchy pucketalice vrlo često u dve tri grupe, nešto panujem malo levo, nešto malo desno, nešto utišam nešto pojačam, sve za osećaj prostornosti i poboljšanje stereo slike, negde na njih dodam reverb (često
Waves TrueVerb
). Kod reverba gledam da ne preterujem. Posle zadovoljnog drum programiranja dodajem pad, i opet dugo tražim koji je dubok i može da fino legne. Melodije su često bazirane na D-molu.
E ovo je deo kada stanem i teško odatle nastavljam : D Posle tog dela dolazi ustvari maštovitost i kasnije uklapanje svega u dobar aranžman (primetili ste, često mi je loš aranžman). I tako, definitivno se krijem iza ritma najviše, i iz tog razloga jednostavno možda uradim neki sick ritmički track za kompilciju... Za to svakako nekako više imam vremena i zanimljivije mi je
Bass jako teško dodajem (prođem kroz ceo Trilogy i opet ništa). Lead skoro nikada : D Flanger takođe izbegavam.
Na kraju svega na master out stavim Waves L3 i to je to.
Nije lak život
...drifting in memory...
Nemanja
Killah!
Re: Kako radite muziku?
«
Reply #1 on:
July 03, 2008, 05:30:08 PM »
Zanimljiva teme
E sad sto se tice muzike, zavisi kako kad, ne postoji nikakvo odredjeno pravilo.
sa idejom
Recimo da cesto svirajuci bass ili gitaru dolazim do odredjenih melodija, e onda sledi kucanje u guitar pro-u pa eksport midi. Trazenje synta .... kad ovakve radove zapocnem obicno odradim nekih 20 sekunti pesme, i onda za tih dvadeset sec. napravim ritam sekciju, isti slucaj kao i kod tebe umrem dok nadjem bass koji mi se svidja. e ja ovde obicno stajem ako nastavim znaci da ce biti nesto od pesme. ali to je sve stvar raspolozenja.
bez ideje
e kad nemam melodiju u glavi, a napravio bi neku pesmicu, onda obicno palim reason, i krenem da se izivljavam na ReDrum-u i nekad se desi da ritam bude skroz zanimljiv, nekad me pesma i ponese pa nakucam i dosta toga pored ritma. ali ne do bog da mi se sve to svidi, jer onda krece muka
Obicno sve izvezem u .wav ali sve zasebno znaci kick u jedan kanal, hh u drugi ....
i obicno ne izvezem reasonove syntove nego samo midi deonice. sve to posle ide cubase na doradu. i onda obicno dolazi do restarovanja masine zbog malo rama itd ...
ma muka ziva !
«
Last Edit: July 03, 2008, 05:31:42 PM by Nemanja
»
http://cv-nl.site88.net/
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #2 on:
July 03, 2008, 09:56:34 PM »
Iako sam ranije cesto pokusavao sam sebi da ih nametnem, pravila nema
Ponekad pocnem sa ritmom, ponekad sa nekim melodicnim delom, retko sa bass linijom (ili vec necim sto podseca na to)... Ali otprilike nista ne kompletiram u tom prvom trenutku, vec na primer uradim neku osnovicu sa ritmom i nekim jednostavnim padom, pa polako nadopunjujem cas jedno, cas drugo + sve ostalo "okolo" toga.
Cesto da se ne bih patio i izgubio ideju zbog gluposti, koristim za kick neke svoje uopstene semplove koje tek kasnije u procesu zamenim. Ali manje vise sve bude podlozno stalnom cackanju, nekad drasticnije, nekad blago, sve do poslednjeg momenta.
Sto se melodija tice, to je deo gde sam najvise osetio blagodeti midi kontrolera, kad se setim onog doba kada sam to morao da nabadam crtajuci, brrrrr...
Ali retko kada imam neku melodiju u glavi pre nego sto krenem raditi, radije imam ideju kakvu atmosferu zelim, pa me u stvari zvuk sintisajzera koji namestim inspirise na konkretnu melodiju, ako nekom ima smisla ovo sto kazem.
Aranzman je deo kog se najvise plasim, ali bukvalno, najcesce i kad imam sve potrebne elemente i samo treba da sednem i slozim to u neku pricu koju cak i imam formiranu u glavi, nekako se bojim - k'o da me neko snima uzivo i nemam pravo na greske!?
Tako se desi da mi i nedeljama stoji materijal i ja ga ne pipam jer ne osecam da mogu da uradim kako valja. Ali onda kada krenem, dodje to sve polako na svoje mesto...
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
abadroza
Ultravisitor
prefer sex without music, it sounds too good
«
Reply #3 on:
July 04, 2008, 11:03:10 PM »
aj i ja da kazem
bez ideje:
rad bez ideje kod mene je vrlo cest, krece sa zezanjem u rebirthu, dakle prvo kucam patern koji treba da bude hipnotisuci i u principu sam sebi da bude dovoljan. dodam kik i snare cisto da cujem kako se uklapa. ovde najceshce dolazi do snimanja i iskljucivanja programa, ostavljanje za neku drugu priliku koja cesto ne dodje.
ako mi se svidi i vidim da ima svrhe dalje raditi napravim par varijacija na taj 303 patern, i uradim jos nekoliko koji se lepo slazu sa prvim. dodam malo cinela i upotpunim ritam. onda krece izdrkavanje na zivo, improvizacije, menjanje svih parametara, i tome slicno... zna to da potraje i po sat-dva... jednostavno se igram. ako i dalje vidim je to to, onda prelazim u live, importujem paterne (ako su tamo bili dobri - ovde su jos bolji
), i tu sledi ozbiljan rad (i preznojavanje jer se ne osecam bas kao kod kuce
) jer sam vec ucvrstio ideju.
sa idejom:
retko se desava ali se desi. ideje mi najcesce dolaze kada sam negde van kuce, jednostavno mi se uvrti neki ritam ili melodija u glavu, dodje samo od sebe, nije da cujem nesto, nego samo se stvori
. to se trudim da zadrzim sve dok ne dodjem kuci, mada cesto zaboravim ipak mi bar ostane neka atmosfera u glavi. tada krecem od najupecatljivije stvari, to moze da bude bilo sta, ritam, melodija, boja zvuka... ako u tome uspem onda sve ide glatko. desava se da skroz odlutam od pocetne ideje, ali nema veze, takve stvari uglavnom ispadaju dobro. ipak, najvise volim kada nesto ispadne bas onako kako sam 100% zamislio, od toga nema boljeg osecaja.
kao i stalkeru, i meni je aranzman najsmorniji deo. nije mi cimanje da ga odradim, ali kad odradim a zatim vidim da nesto nije kako treba cesto mi je smor da ispravljam. ponekad to ostane kako jeste, a ponekad ostavim da trune nekoliko dana pa onda doradim kad ponovo dobijem zelju za radom.
www.abadroza.com
------------------------------------------------------------------
x0xb0x f#3 SokkOS, x0xb0x f#4 SokkOS
Korg Electribe EMX-1, EM-1, ES-1, Roland MC-303
LSDJ Game Boy Classic/Color ProSound mod
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #4 on:
July 04, 2008, 11:07:34 PM »
^^ Ma nije meni smor, uzbudljivo mi je, nego obicnu nemam petlju da tek tako krenem da ga radim
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
abadroza
Ultravisitor
prefer sex without music, it sounds too good
«
Reply #5 on:
July 04, 2008, 11:27:20 PM »
a pa ok, nego rekoh jer si ti pomenuo aranzman
. nije meni smor ako ubodem odma ono sto hocu, pa ne moram na kraju da prekrajam. lakshe (i zanimljivije) mi dodje da sve krenem od pocetka da redjam ako su u pitanju neke krupnije promene.
znam o kakvoj vrsti straha pricas, i ja ga isto osecam (strah, bre
), aranzman ne radim sve dok nemam jasnu ideju. zato isprobavam na zivo dosta dugo, sve dok je ne dobijem.
www.abadroza.com
------------------------------------------------------------------
x0xb0x f#3 SokkOS, x0xb0x f#4 SokkOS
Korg Electribe EMX-1, EM-1, ES-1, Roland MC-303
LSDJ Game Boy Classic/Color ProSound mod
Tamer
Administrator
Killah!
:\/
«
Reply #6 on:
July 22, 2008, 09:55:39 PM »
uvek sa idejom
udje mi slucajno neka melodija u glavu, mislim sam je smislim, al tad nikad nisam na kompu, onda odem u Recorder u telefonu i izvizdim melodiju
pa kad dodjem kuci prebacim je na klavijaturu...
napravim neku temu i sibnem je na 3-4 minut, i onda kopiram deo po deo tog 'refrena' za uvod, pa dodajem jednu po jednu liniju... i tako
na brejku stavim novu melodiju i to je to... rutina
kao i stalkeru, i meni je aranzman najsmorniji deo. nije mi cimanje da ga odradim, ali kad odradim a zatim vidim da nesto nije kako treba cesto mi je smor da ispravljam. ponekad to ostane kako jeste, a ponekad ostavim da trune nekoliko dana pa onda doradim kad ponovo dobijem zelju za radom.
pa ko jos to voli? ja je zavrsim ( duzinski i sa kanalima koje hocu ) al onda sminkanje... mrzi me da ubacujem crash-ve, fx-e, efekte... kad dodjem do te faze (
) , sibnem lepo projekat ovom liku sto u Klabizmu radimo zajedno i onda je on sredjuje..
mada i on to meni nekad uradi
www.fyono.blogspot.com
hetera
Guest
«
Reply #7 on:
December 08, 2008, 03:47:02 AM »
Jos dok sam bila u gimnaziji (a to je bilo davno) sa tadasnjim bendom sam radila neke demo snimke. Sve je radjeno na matricama, imali smo kucni mini studio, nisam baratala programima, to je sve drug odradjivao (nesto je sam karabudzio)... Sve je bilo zezanje, u slobodno vreme (kao i svi gim bendovi, jel`te
) E sad, ja sam se tu kao ubacivala flautom koja je u kasnijoj obradi bila elektro... Ako vam ikada bude interesantno tako nesto, recite, a opet bih malo da se igram
mada flautu nisam raspakovala mesecima...
malo ste me pokrenuli, idem sad da trazim note...
eeh
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #8 on:
December 08, 2008, 09:41:52 AM »
Elektro-flauta?
Pa ti si prava osoba za ovaj forum!
Hajd' nabaci neke snimke ako imaš da čujemo!
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Tamer
Administrator
Killah!
:\/
«
Reply #9 on:
December 08, 2008, 12:40:09 PM »
Elektro-flauta?
pa kao Barcode Brothers
www.fyono.blogspot.com
Nemanja
Killah!
«
Reply #10 on:
December 08, 2008, 02:24:33 PM »
da to bi bas moglo da bude zanimljivo
http://cv-nl.site88.net/
hetera
Guest
«
Reply #11 on:
December 08, 2008, 03:39:54 PM »
@Stalker
nemam snimke
cak vise nisam ni u kontaktu sa drugom iz benda, koji je najveci deo posla obavljao i koji ih mozda jos cuva...
kao sto rekoh, pokrenucu se malo u slobodno vreme, bar da se prisetim tih dana... opet, to nije nista narocito, to sto ja radim zna svako ko je makar malo svirao flautu, nista posebno
kad se ubacim u formu, javljam se da neko propusti kroz programe
Koman Varvarin
Ultravisitor
«
Reply #12 on:
February 23, 2011, 01:49:45 PM »
Cuo sam sve,i sa celog foruma,sva vasa izdanja.Nisam bas kopetentan sto se tice kritike ove vrste muzike tice,posto sam samo jednom(usled nedostatka adsl-a u Lajkovcu)imao prilike da cujem takvu vrstu muzike,slusao sam limbik radio,i neki dron radio(nemam pojma kako se zove).Ali kao nepristrasni slusalac,ovo je najvise prijalo mom uhu,da tako kazem.Ali posedujem znanje kritike ozbiljne,ili klasicne muzike.Keva mi je muzicki akademik,a i ja imam osnovnu i srednju muzicku,klavir,i nastavio sam ucenje privatno.I moja jedina zamerka ovoj muzici je nedostatak muzikalnosti.U nekim pesmama artist i ne isprati skalu u kojoj je poceo,lose gradjenje akorda,i previse atonalnih zvukova.Mislim da dosta njih ne zna ni izgradnju molske ili durske lestvice na osnovu pocetnog tona.Ima tu dosta prostora za experimentisanja,spojiti staru tradiciju sa novim zvukovima.Treba raditi i po pravilima,kaze Miljkovic "umetnik koji nije sposoban da stvara po pravilima,nije sposoban ni za veliko delo".Mislim to ce biti bar moj pokusaj,a i kako sam reko nisam bas sve cuo sto se tice ove muzike,sudim samo onome sto sam cuo,i ipak je to muzika koja dosta koristi zive instrumente,treba da imas neko znanje da bi mogao da pravis istu
jakuzo,jakuzo,
na zub sam tebe uzo
sto diras delfini fini
ubicu te i popiti tvoj martini
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #13 on:
February 23, 2011, 04:26:12 PM »
Hvala lepo za utiske
Ovo u pogledu muzikalnosti je interesantna tema, mogli bismo ustvari naširoko i nadugačko o tome u zasebnoj. Ali evo pošto je već na ovoj, čisto da odgovorim iz moje perspektive. Iskreno ne znam ništa o muzičkoj teoriji - dobro, ne baš
apsolutno
ništa, ali svakako te mrvice ne bih nazvao znanjem. Do juče nisam znao kako funkcioniše građenje skala i čemu to uopšte služi, ali skoro sam uzeo da učim o tome (ima odlična knjiga koju preporučujem svakome ko ima tu nameru a iz ove naše je priče -
Music Theory for Computer Musicians
) i iskren da budem, što sam više počinjao da kapiram, to mi se manje sviđalo to sve. Sa jedne strane je fascinantno kako je sve matematički povezano, ali to isto mi biva odbojno kako sve više liči na pristup prepun formula koje samo treba pratiti. Želiš tužnu pesmu, uzmeš jednu skalu, hoćeš nešto veselo, uzmeš drugu, hoćeš melanholiju sa primesom orijenta - uzmeš treću... držiš se toga i nema greške. Tu za mene nema ničeg zabavnog, kao što mi ni matematika nije nimalo zabavna iako je poštujem i shvatam koliko je važna. Ne želim je kao hobi, niti mi pričinjava zadovoljstvo da se njom na taj način bavim. Isto je i sa klasičnim pristupom muzici. Sve je to super, ali to nije ono što me zanima. Uopšte, oslanjam se isključivo na sluh, kada promašim notu rekao bih da lako provalim (i da to do sada nije završilo na nekom izdanju još - barem mi se niko nije žalio do sad).
Volim razne zvuke koje sami po sebi nisu muzikalni, i generalno ne razmišljam u domenu nota i skala već frekvencija i modulacija. Kada vidim notnu svesku, proradi mi želudac, a kad vidim waveform rašire mi se zenice
Možda je za to kriva i moja profesorka muzičkog iz osnovne koja je bila strogi kreten koji nas ničemu zapravo nije naučio, i zbog čega sam jako dugo imao averziju prema akademskom muziciranju, ali to je već nebitno.
Lično ne mislim da je ovakav pristup u elektronskoj muzici inferioran u odnosu na klasično poimanje stvari, niti mislim da je išta od ova dva bolje - samo tvrdim da je
drugačije
te da takav pristup i zahteva.
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Koman Varvarin
Ultravisitor
«
Reply #14 on:
February 24, 2011, 09:06:24 AM »
Intresantno,mislim ima veze dosta sa matematikom,ali to sa skalama,to prvi put cujem,mislim da bi trebao da proveris to,jer znas kako to sto si rekao deluje meni koji zna da odsvira etidu u 7 dur skala i 5 molskih.Pesma nije predodredjena skalom,niti ono sto hoce da kaze,sastavlja se od 2,3 skale,nekad i vise,postoje neka pravila,a to su bas ta u izgradnji skale i akorda.Mislim da bi svako tim znanjem samo poboljsao svoju muziku.I jos nesto,mislim da bi ti bilo i mnogo zanimljivije kada bi prilazio pravljenju pesme sa tim znanjem,i koriscenjem vec postojeceg.Jer ti pravis muziku zbog ljudi,i valjda ti je u intresu da je maksimalno unapredis,da izvuces najbolje iz nje,a ne da gledas kako se ti osecas dok pravis istu.Ako hocete otvorite tu temu,ima i tu dosta saveta koje bi mogli da podelimo jedni drugima,a i dosta pravila radi poboljsanja opste muzicke obrazovanosti i samim tim i kvaliteta muzike.I ne mora to da bude sve predodredjeno tim znanjem,vec nesto sto cemo iskoristiti u samom vec postojecem procesu pravljenja muzike
jakuzo,jakuzo,
na zub sam tebe uzo
sto diras delfini fini
ubicu te i popiti tvoj martini
Pages: [
1
]
2
Print
« previous
next »
Jump to: