Intervju sa
Koneyn.
Za one koji ne znaju ko je Koneyn neka idu na
http://caozdravo.com/cms/content/view/36/48/ da pročitaju
recenziju ili neka poslušaju muziku na
http://www.myspace.com/koneyn ili
http://www.last.fm/music/koneyn/enclosed+EPKoliko ti je vremena trebalo da uradiš pesme na EP Enclosed?To nije lako pitanje i teško je izvući neki prosek kada govorimo o utrošenom vremenu. Bilo je dana kada bih radio po 12 sati, a onda sledećih nekoliko dana ne bih radio apsolutno ništa. Na primer, Distance je započeta još negde početkom novembra, ali je pretrpela puno bitnih promena i postojale su relativno duge pauze u radu na njoj, ponekad bi proslo par nedelja da je ne dotaknem. Na kraju, tj. pocetkom januara mi je prekipelo te sam seo i završio je onako kako sam u tom trenutku osećao da treba. Sa Re_Current, a pogotovo Enclosed je to, iz nekog razloga, išlo dosta lakše - prosto po osećaju. Možda i zato što sam se u vreme rada na njima (decembar '07 / januar '08) već malo privikao na potpuno novi muzički alat.
Koji bi bio tvoj opis pesama sa Enclosed?Jedno od "ugrađenih ograničenja" koje sam sebi postavio je i to da ne koristim apsolutno nikakav vokalni element. Mene fascinira kako čist zvuk, ma kako jednostavan ili čak možda neprirodan bio, može da ispriča neku svoju priču i izazove osećanje. Sa druge strane, u muzici (naročito elektronskoj) često možemo naići na slučajeve gde kratki vokalni semplovi ili cele deonice stoje tu samo da bi uneli malo duha i privid smisla u inače (ispod)prosečno muzičko iskustvo. Ja sam želeo (i još uvek želim) nešto drugo, da sintetizovani zvuk priča sam za sebe, ne napisanim, otpevanim ili pozajmljenim rečima. Iako možda ovo što pričam zvuči tako, uopšte ne mislim da je tu u pitanju neka posebna filozofija, naprotiv, baš verujem da je to instinktivna stvar, da ne kažem "animalna". To je najuniverzalniji jezik i objašnjenje koje postoji.
Šta ti služi kao inspiracija?Ja prilično verujem u analogiju između vizuelnog i auditornog (u digitalnoj sferi ovo je naročito izraženo), pa mi nije teško da nečemu što vidim "prilepim" neki imaginarni zvuk. Jako često pogledam kroz prozor, a imam prilično lep vidik (ne, ne gledam u nečiju spavaću sobu!

i u zavisnosti od doba dana ili noći, to mi već probudi neke zvučne asocijacije. Muzika drugih ljudi mi pre svega služi kao vodič kroz realizaciju, u smislu da unapred znam šta želim a ona mi pokazuje moguće načine kako to da postignem.
Da li se nadaš nekom širem uspehu od lokalnog?Da budem iskren, od početka pokušavam da zaobiđem geografska ograničenja, koliko je to moguće (a moguće je više nego ikad, pre svega zahvaljujući internetu), pa ni ne razmišljam često na taj način. Ne mislim da ovo podneblje marginalnijim oblicima elektronske muzike nudi pristojne uslove za bilo šta više osim kućne radinosti i neredovnih večeri u polupraznim klubovima gde se pušta, pa mi je stvarno teško da zamislim šta to znači uspeti na tom polju ovde. Generalno, uspehom bih smatrao situaciju u kojoj mogu da najveći deo svog vremena posvetim muzici, iz čega sledi da bih u tom slučaju morao dovoljno da zarađujem od nje za život, ma gde god to bilo.
Imaš li želju da nastupaš na nekom od muzičkih događanja?Ne znam da li misliš na neke konkretne događaje, ali u principu, voleo bih da radim uživo, to mi je posebna želja. Kada kažem "uživo", ne mislim na "winamp-koncert", već na potpuno angažovanje u realnom vremenu, koliko to priroda elektronske muzike to dozvoljava. To se svakako neće dogoditi pre nego što sakupim dovoljno materijala, ali unapred mogu reći da bih to definitivno želeo.
Hoćeš li praviti još izdanja pod imenom Koneyn?Naravno, mada ću imati ozbiljan problem sa slobodnim vremenom predstojećih meseci. Uostalom, svrha Enclosed EP-a je bila da konačno zaokružim jednu celinu (iako relativno malu) i da raskrstim sa sobom kakav zvuk želim. Kao što sam i napisao na MySpace prezentaciji, to je početna tačka odakle tek treba da krenem - za sada sam prilično uveren da ću ubuduće težiti još minimalnijem, ali intenzivnijem zvuku. Voleo bih da sledeći korak bude kompletiranje albuma, mada je sigurno da neću žuriti na uštrb kvaliteta.