CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 07:55:40 AM
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
News
: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 |
http://www.asino-elettronico.com
Home
Help
Search
Calendar
Login
Register
CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
>
CaoZdravo Label
>
Àsino Elettronico
>
Neobicno?
Pages: [
1
]
2
« previous
next »
Print
Author
Topic: Neobicno? (Read 1859 times)
сталкер
Label
Killah!
Neobicno?
«
on:
July 23, 2008, 09:57:40 AM »
Otvorio sam ovu temu ne bismo li zajedno razjasnili kakav je to ustvari
neobičan
zvuk koji bi trebalo da karakteriše našu buduću kompilaciju, kao i etiketu uopšte. Termin koji smo upotrebili (srp.
neobično
, eng.
unusual
) je zaista najbolji i najjednostavniji opis onoga što smo zamislili kada smo pokrenuli celu stvar, ali je ujedno vrlo subjektivan i zahteva dodatno pojašnjenje.
Ako svojoj komšinici-usedelici kojoj je najveći izazov tokom slušalačkog staža bio da nakon 15 godina ridanja uz Zdravka Čolića kupi novu ploču i kazetu Vlade Georgijeva, ponudite da presluša npr. Astral Projection, njoj će to definitivno zvučati neobično. Naravno, prva reakcija će biti da to potrpa u taj veliki "ovo je tehno, brate" koš, ali ipak će i sama provaliti da nešto štrči u toj klasifikaciji, hipnotičke melodije će je eventualno navesti da doda pridev "
sektaški
tehno, brate", ali to je to. Ipak će joj zvučati strano i na kraju, kada bude prepričavala ovaj transcendentalni doživljaj ostalim usedelicama na kafi, neće naći reči da to objasni.
E, pa sličan efekat želimo i mi sa ovom kompilacijom, s tim što je lestvica kriterijuma mnogo više podiguta, jer naša ciljna grupa bi trebalo da je upoznata sa svim bitnim žanrovima elektronske muzike i njihovim sporednim inkarnacijama. Verujem da svi ovde znamo koliko je lako žanrovski odrediti Astral Projection, a to je upravo suprotno od onoga što želimo od radova na kompilaciji.
Ovde dolazi ono malo pojašnjenje koje smo dodavali tu i tamo kao atribut kompilaciji:
nežanrovska
. Dakle, nije nam cilj da imamo (primera radi) d'n'b trek koji je pomalo neobičan, već trek koji je toliko neuobičajen za d'n'b da već gubi vezu sa žanrom. Naravno da će skoro svaki jednoličniji ritam na više od 150BPM asocirati na d'n'b, ali tu bi trebao da bude kraj sa asocijacijama - nema više mesta za tipičnu basliniju, tipičnu melodiju, semplove... ovo je, naravno, vrlo grub primer jer se takve stvari ne mogu strogo definisati niti opisati rečima, ali daje makar izdaleka približnu sliku.
Sad možemo (i voleo bih) da diskutujemo o tome, ali mislim da je najbolje da se setite nekog projekta za koji ni dan danas ne možete naći odgovarajući opis. Meni lično prvo na pamet pada Future Sound of London (albumi Cascade, ISDN, Dead Cities), to je meni oduvek bila prva asocijacija (i inspiracija) za zvuk koji se ne da terminološki dokučiti. Evo, upravo slušam i slabo poznati Visions of Excess, koji upravo ima dosta d'n'b ritmičkih elemenata, ali sve drugo izbegava neku definiciju.
IDM je jedini meni poznat žanr koji nam remeti ovu
nežanrovsku
koncepciju, jer on sam po sebi i posle 20 ili koliko već godina, nema toliko jasne granice. Naravno, ima dosta njih koji slede jedan očigledan šablon (izlomljene ritmove i karakteristične melodije), ali daleko od toga da je sve zatvoreno u taj krug. Jasno je da bismo mi voleli da vaš rad bude takođe van tog kruga.
Ovo je zapravo onaj najteži deo, biti koliko-toliko originalan u 21. veku, što je razlog zašto smo svakome ostavili toliko vremena da radi na jednom treku - baš zato da bi ga vremenom oblikovao tako da se njegov zvuk izmigolji svakom pokušaju trpanja u isti koš sa onima koji idu linijom manjeg otpora i slede već uveliko utabanu stazu.
«
Last Edit: July 23, 2008, 10:01:58 AM by сталкер
»
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
Re: Neobicno?
«
Reply #1 on:
July 23, 2008, 11:41:39 AM »
Budući da pratim žanrove koji su pobrojani na ovom sajtu, i znajući da u svim tim žanrovima ljudi dosta eksperimentišu, vrlo lako prepoznam ono što mi je neobično.
Ako hoćete primere da vam probudim maštu, nabrojaću neobičnosti:
- kada
Ryoji Ikeda
koristi
toliko
visokofrekventne tonove da se njihovo postojanje primeti tek kada se dotični ton isključi.
- improvizovanje u govoru i pevanju na nestandardan način - ovoga TOLIKO fali danas
- delo John Cage-a 4:33, gde dirigent broji samo pauze, bez jedne odsvirane note
- kada John Cage napravi delo koje je namenjeno da se izvodi
što je sporije moguće
, tako da traje godinama - i to delo se i dan danas izvodi
http://www.john-cage.halberstadt.de
- sa ovim projektom je pobio čak i to svoje čuveno delo 4:33 po meni! Izvođenje ovog dela će da traje do 2640. godine!
- kako je Morton Feldman koristio tehniku određivanja dužine note, ali ne i koje su to note - to danas možete vrlo lako u nekim od sekvencera da uradite
Dovoljno?
Neobične muzike ima, svedok sam tome, eto stavio bih kao primer da čak i noise izdanje može da bude neobičnije od ostalih i to prilično vidno, a znamo kako je noise prirodno neobičan. Ciljam na kompilaciju
V.A. - An Anthology of Noise & Electronic Music Vol. 5 [2008 Sub Rosa]
. Ako sam se uhvatio noisa, evo da kažem i da mi se nova Youth A.D. - Clensing stvar sviđa u tom neobičnom duhu -
www.myspace.com/youthad
. Takođe i stvar sa etikete Zvukovina, producenta Warm Emission
http://caozdravo.com/forum/index.php/topic,363.0.html
...drifting in memory...
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #2 on:
July 23, 2008, 11:50:25 AM »
Quote from: сталкер on July 23, 2008, 09:57:40 AM
IDM je jedini meni poznat žanr koji nam remeti ovu
nežanrovsku
koncepciju, jer on sam po sebi i posle 20 ili koliko već godina, nema toliko jasne granice. Naravno, ima dosta njih koji slede jedan očigledan šablon (izlomljene ritmove i karakteristične melodije), ali daleko od toga da je sve zatvoreno u taj krug.
Ovo je upravo moj problem
na kojem radim...
...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #3 on:
July 23, 2008, 11:59:13 AM »
Samo jedna jako važna stvar za imati u vidu - kao što piše na temi "Kompilacija" -
autentično, ne autistično
. To će reći, bez obzira na eksperimentalni karakter numera, drugi važan cilj je da one uspešno komuniciraju sa slušaocem, da imaju makar nešto što će se zakačiti za uvo i za sobom povesti onaj možda teže prihvatljiv ostatak.
To je ključno ako želite da se neko stvarno zainteresuje za vaš rad, da mu uhvatite pažnju, možda ne na prvo slušanje (ipak ovo nisu letnji hitovi) ali da zagolica maštu nečim prijemčivim. Obično je to melodija, ali svakako može biti i bilo šta drugo.
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Zyclon B Zombie
Guest
«
Reply #4 on:
July 23, 2008, 01:12:58 PM »
To je baš ono što sam ja hteo da radim, spajanje naizgled nemogućih ideja, grmljavinu Drone zvuka sa melanholičnom melodijom.
Sa druge strane to baš i nije posebno novo budući da su The Angelic Process to radili ali oni su vukli na Metal a ja ne želim da zvučim metalski.
Nego, nismo li pre još pričali o ovome o "Neobičnosti" ?
Ipak mislim da se ovde na Balkanu može naći mnogo dobre originalne muzike baš zbog naše odsečenosti od sveta sem ukoliko neko baš ne želi da zvuči kao neko preko grane.Za mene su na primer Third I jedan od najboljih projekata sa ovih prostora iako nekad upadnu u ponavljanje ali ipak ljudi imaju dobrih ideja kao uostalom i Children Egoism ali i sa njima postoji isti problem.
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #5 on:
July 23, 2008, 01:46:42 PM »
Nego, nismo li pre još pričali o ovome o "Neobičnosti" ?
Mozda privatno, ali nismo isli mnogo u detalje ovde. Ovu temu sam pokrenuo posto se cini da je bilo par nedoumica sta to treba da predstavlja, ali pre svega da objasnimo detaljnije na vreme o cemu se radi, dok jos ne stizu radovi.
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Zyclon B Zombie
Guest
«
Reply #6 on:
July 23, 2008, 01:58:15 PM »
Privatno, to sam i mislio.
Mika Technika
Guest
«
Reply #7 on:
July 23, 2008, 03:56:20 PM »
drugari, nemojte se ljutiti ali
preterujete,
terate na silu da se uradi nesto
"neobicno"
!
i to jos zahtevate od ljudi koji se ne bave profesionalno muzikom, vec naprotiv: svako od nas radi mjuz kad stigne!(taj ti nista nece uraditi neobicno)
za nesto
"neobicno"
vam je potrebno iskustvo i 24 sata provedenih u studiju, sobi, za uredjajima i mnogo mnogo godina rada!
ali sta je najbitnije, da se ne forsira na silu da neko radi nesto
"neobicno"
jer takav efekat prouzrokuje totalni kolaps u ideji i na kraju ne bude nista od toga..
da napomenem jos jednom: to moze da se zahteva od nekoga ko je ceo zivot posvetio muzici tj. bavi se muzikom, ali cak i za takve ljude je nezahvalno traziti tako nesta,
neprirodno je to zahtevati, zato sto se to radom i trudom izrodi samo od sebe, i naravno zeljom tog koji radi da stvori nesto novo, ili malo drugacije, kako vi kazete
"neobicno"
zato vam prijateljski kazem, nemojte da forsirate nesto jer efekat moze biti veoma los... a i ne trazite to od ljudi koji se bave muzikom kad se vrate sa faxa ili posla ili ne zna sta ce od dosade pa rade trekove...
p.s. ja licno bih zahtevao od svih, ako bih morao to da zahtevam i napominjem, to bi realno svako trebao da zna, ali ako mora da se kaze, a to je: da ima smisla(pocetak, razrada i kraj!) i da se vodi racuna o tome, da ne bude i da se necuje nesto sto je sklepano bez ova tri faktora.
nadam se da me razumete
«
Last Edit: July 23, 2008, 04:00:01 PM by Mika Technika
»
Nemanja
Killah!
«
Reply #8 on:
July 23, 2008, 04:04:37 PM »
Slazem se sa Mikom
i nemam sta da dodam
http://cv-nl.site88.net/
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #9 on:
July 23, 2008, 04:16:41 PM »
Ja te razumem skroz, ali ne treba ni previse strogo to da shvatiš - pa ovde je već bilo muzike koja ispunjava taj uslov, ako mene pitaš! Jedino što tražimo je nadogradnja na to, u smislu, više vremena posvećeno kvalitetu produkcije, dobroj ideji, i kao što si rekao, smislu (kvalitetu aranžmana). Znači, ništa nemoguće, samo nešto što zahteva više od nekoliko sati rada, a baš zato smo dogovorili toliki rok.
Evo na primer, baš sam hteo da napišem kod Nemanje na temi za onaj trek Porta koji je prvobitno mislio za kompilaciju, meni je to sasvim zanimljivo i neobično, ali mu fali ono gore što sam naveo: više truda u produkciji i aranžmanu, ništa više! A ako za to mesec i po nije dosta, pa taman radio 20 minuta dnevno, ne znam šta je?
Dakle, imate vi (i ne samo vas dvojica) to "nešto" već u ruci, samo laganog, pedantnijeg rada i sveže inspiracije, i tu smo!
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Nemanja
Killah!
«
Reply #10 on:
July 23, 2008, 04:23:42 PM »
Nisam stekao takav utisak iz gornjih postova, ali kad ovako kazes, onda je to ok, cak i vise nego ok
bice nesto od vas
http://cv-nl.site88.net/
Mika Technika
Guest
«
Reply #11 on:
July 23, 2008, 04:27:41 PM »
Quote from: сталкер on July 23, 2008, 04:16:41 PM
Ja te razumem skroz, ali ne treba ni previse strogo to da shvatiš - pa ovde je već bilo muzike koja ispunjava taj uslov, ako mene pitaš! Jedino što tražimo je nadogradnja na to, u smislu, više vremena posvećeno kvalitetu produkcije, dobroj ideji, i kao što si rekao, smislu (kvalitetu aranžmana). Znači, ništa nemoguće, samo nešto što zahteva više od nekoliko sati rada, a baš zato smo dogovorili toliki rok.
nisam ja to strogo shvatio(vec ste stalno to napominjali), a napisao sam zbog ljudi koji su na ovom forumu, mozda i neiskusni u radu ali zele da vam posalju trek, pa de se ne uplase sa
"neobicnim"
vec da urade to sto znaju.
i potencirajte aranzmanski deo, umesto
"neobicno"
Mika Technika
Guest
«
Reply #12 on:
July 23, 2008, 04:28:29 PM »
Quote from: Nemanja on July 23, 2008, 04:23:42 PM
Nisam stekao takav utisak iz gornjih postova
pa kad se stalno potenciralo
"neobicno"
tvoj utisak je na mestu!
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #13 on:
July 23, 2008, 04:36:41 PM »
Moramo se vratiti na početak -
neobično
je jednostavna, lako pamtljiva odrednica za ono čime će se etiketa baviti i što treba da razumeju pre svega potencijalni konzumenti, ne samo oni koji bi slali radove. Nemamu nikakvu bolju reč iz prostog razloga što se ne bavimo konkretnim žanrom, naprotiv, izbegavamo ih. To je cela filozofija... i drago mi je da ovde razjašnjavamo to, zato je tema i otvorena.
Mislim, zbog čega bismo tražili nemoguće, prvo zbog sebe samih, drugo i zbog toga što smo imali u vidu šta ljudi rade ovde. Više smo prilagodili ideju onome što vi već radite nego obratno, da želimo vi da izmišljate nešto potpuno novo čemu ništa slično na celom svetu ne postoji. Kao da bismo mi prvi u tome uspeli?
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Mika Technika
Guest
«
Reply #14 on:
July 23, 2008, 06:20:44 PM »
@pawwa: poslah ti trek!
Pages: [