CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 09:07:41 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Dubstep / Grime  (Read 4856 times)
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« on: January 25, 2008, 06:57:05 PM »

Dubstep je moderni i sveži podžanr elektronske muzike sa korenima uglavnom iz Velike Britanije, a većinom je to underground londonska scena. Muzički, dubstep karakterišu unikatni 2-step ritmovi (kao 4x4 samo sto su izbaceni drugi i cetvrti kick iz takta), a glavni akcenat je stavljen na wobbly bass. Po imenu shvatate da muzika sadrži elemente dub reggae i 2-step stilova. Ključni DJ i BBC radio voditeljka i novinar, koju verovatno dosta ljudi zna po guranju eksperimentalne muzike, a koja je jednim delom ipak zaslužna za probijanje dubstep-a u malo komercijalnije vode, jeste Mary Anne Hobbs (http://www.bbc.co.uk/radio1/maryannehobbs -- radio emsija koja se emituje na internetu).

Dubstep je instrumentalna muzika. Ukoliko sadrži vokale (spitting), dobijamo drugi muzički stil -- Grime. Dubstep je obično mračna muzika sa disonantnim, neskladnim harmonijama, melodijama u molu, minimalnijim sinkopovanim ritmovima uz sveprisutni sub bass ("bass drops"). BPM se kreće obično u od 138 do 142 (doduše uvek se čini da je bitaža duplo manja, zbog načina na koji dubstep producenti ponavljaju drum pattern - ponavljaju ga na dva, a ne na jedan, a i neki drugi dubstep producenti izbegavaju granice koje ovaj žanr stilski namece - npr. Shackleton). Dubstep se u neku ruku može shvatiti kao sporiji drum and bass - takav je prvi utisak svih ljudi koji ga čuju.

Dubstep nailazi na internacionalno interesovanje i podršku uticajnih ljudi iz sveta novinarstva i produkcije, tako da npr. imate remix Schakleton-ove trake "Blood On My Hands" od strane poznatog microhouse i minimal techno producenta Ricardo Villalobos-a.

Ako hoćete da se upoznate sa ovim modernim žanrom poslušajte sledeće trake:

1. Skream - Glamma Skream (jedna od mojih omiljenih)
2. Caspa - Rubber Chicken (ovo je KILL)
3. Coki - Tortured (Coki je jedna polovina Digital Mystikz, odnosno DMZ)
4. Kromestar - Shockwave
5. Vex`D - Pop Pop Vip (i ceo odličan Degenerate album)
6. Digital Mystikz - Misty Winter (ovo su Mala i Coki)
7. Toasty - The Knowledge (Vex`D Mix 2) (strašan killer)
8. Atki2 - Sweaty Dub
9. Pinch - Qawwali Vip
10. Milanese - Barry (zlo totalno! "I did not murder him!")

Za nešto malo više fancy, ali zato u svakom smislu odličan album poslušajte Burial - Untrue iz 2007-me.

I tako dalje... One što nisam pomenuo a bitni su: Loefah, Mala, Kode 9, N-Type, Slaughter Mob, Burial, Hatcha, Youngsta i ostali...

Pogledajte i dokumentarac koji po meni i nije baš reprezentativan: http://www.youtube.com/watch?v=VHaCSMJfGUA
« Last Edit: February 01, 2008, 09:18:51 AM by pawwa » Logged

...drifting in memory...
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #1 on: January 30, 2008, 10:32:41 AM »

da li ima izvikanijeg 'zanra' u danasnjoj muzickoj produkciji?  Tongue

hipsterska logika dovedena do krajnjih konsekvenci. ako ga wire hvali mora da je nesto specijalno.
burial nije los, ali daleko od toga da zasluzuje marketinsku histeriju koja ga prati. dakle, zanimljivo, ali nista hiper inventivno ni hiper avangardno.
e sad moze biti da se varam. cuo sam samo burial i pinch, pa mozda propustam nesto.

ואתה יהוה מגן בעדי כבודי ומרים ראשי׃
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #2 on: January 30, 2008, 02:02:22 PM »

Ono sto meni Ok kod dubstep-a, je da u klubove dovodi sporiju muziku koja nije 4x4.

Sto se tice Burial-a, skroz se slazem: dobar je, ali i ja imam utisak da ga neko gura. Njegov prvi album mi je bezvezan, i ne mogu da verujem da se nasao na gomili toplista, valjda 2006-te godine. Ovaj novi mi je dobar, cesto pustim Ghost Hardware...

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #3 on: February 09, 2008, 02:28:10 PM »

Burial (prvi album) mi se jako dopao na prvih desetak slusanja. Ali to je bilo to - sada mi je prilicno dosadan, isprazan, pre svega - istrosen.

A one gluposti u vezi SoundForge-a necu ni da komentarisem.  Lips Sealed

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #4 on: February 09, 2008, 10:52:03 PM »

Koje gluposti u vezi Sound Forge? Misliš na novi album ili?

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #5 on: February 10, 2008, 11:14:50 AM »

Mislim i na novi i na stari (posto su tu pricu gurali u oba slucaja), na mit o decku iz kraja kome mama kuva caj dok on za dve-tri noci oplete po jednu pesmu koristeci iskljucivo Sound Forge, jer mu je racunar pred raspadom a navodno mu ni ne ide ucenje programa za sekvenciranje niti ima ikakvo predznanje iz produciranja ili teorije zvuka. (<< izgooglajte po koji intervju radi sticanja slike)

Opet, ne bih dalje da komentarisem i obrazlazem - ako vec niste, najbolje je da probate sami da zapocnete rad na pesmi u pomenutom programu. Nije bitno da li ce pesma kao pesma ispasti ok, bitno je da steknete utisak kako je zaista pokusati tako nesto i koliko je izvodljivo.

Nakon toga, vratite se slusanju Burial-a, pa ce se zakljucak sam nametnuti.

"Sta zna dete sta je 200 kila?".. Smiley

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #6 on: August 19, 2008, 10:27:30 PM »

ćaozdravo! Grin

da li bi neko preporučio nekakv svež dobar dabstep, eto baš mi prija trenutno dok pišem nešto za kompom   Afro

fala fala! Azn

edit. upravo skidunjam

Ital Tek - Cyclical

« Last Edit: August 19, 2008, 10:46:37 PM by trišmegišto » Logged

trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #7 on: August 22, 2008, 11:03:58 PM »

lolz.  Cheesy

сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #8 on: August 23, 2008, 09:47:09 AM »

Ovaj tekst savršeno ilustruje neke britanske tendencije da konstantno prave buku i marketing ni oko čega:

http://www.popboks.com/vest.php?ID=8075

Dosadio im dubstep već, hajd'mo sada nešto novo! Što je super, pošto se u tom slučaju nadam da će dobar deo mediokriteta napustiti dubstep i konačno će krenuti da se razvija od strane pravih zaljubljenika... nadam se... Smiley

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #9 on: August 25, 2008, 10:47:33 AM »

da li bi neko preporučio nekakv svež dobar dabstep, eto baš mi prija trenutno dok pišem nešto za kompom   Afro
Mogu ja preporuciti, ali ne toliko svezu muziku, jer gomiletina novog dubstepa je skroz sranje... Mogao sam ti disk narezati : D

...drifting in memory...
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #10 on: August 25, 2008, 10:57:05 AM »

pa dobro, sta bilo Wink ja reko ako je hiperprodukcija, ubosce i nesto sto valja Afro
evo recimo skream! (album) mi se nije dopao, mada mi se njegove pesmice svidjaju, a ital tek jest, samo sto ovaj ital tek nije skoro uopste dubstep.  Smiley

Ovaj tekst savršeno ilustruje neke britanske tendencije da konstantno prave buku i marketing ni oko čega:

http://www.popboks.com/vest.php?ID=8075

Ali Dj Markus Nasty  Grin podseca me na ime jednog ovdasnjeg pulena.... Lips Sealed

« Last Edit: August 25, 2008, 11:27:25 AM by trišmegišto » Logged

сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #11 on: March 11, 2009, 12:00:57 PM »

Ovaj video otkida (ako istrpite Mary Anne Hobbs i njeno orgazmično izveštavanje Smiley )

Dubstep u Bristolu:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=FOMPorK7mY8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=FOMPorK7mY8</a>

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #12 on: March 11, 2009, 06:37:39 PM »

OMG blago njima svima, imaju kul scenu. Super video Afro

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #13 on: March 11, 2009, 08:20:20 PM »

Trišmegišto će se setiti, mislim da je (pored Buriala) Pinch bio prvi čiji smo album poslušali, dok smo još bili na samom početku otkrivanja cele priče. Smiley Samo, taj Pinch ima baš neki svoj zvuk, relativno jako malo veze ima sa standardnim (londonskim) dabstepom. Osim jedne-dve stvari, nije mi ostalo mnogo leglo, doduše.

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #14 on: March 11, 2009, 08:40:05 PM »

Takođe i ovde. Od Pinch-a jedina stvar koja mi je zapala za ušesa Grin je Qawwali vip - užasno hevi bejs.

...drifting in memory...
Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: