CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 03:17:21 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Contemporary Classical  (Read 5732 times)
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« on: January 26, 2008, 12:15:59 AM »

Contemporary Classical Music označava široku lepezu moderne klasične muzike koja se piše od 1975-te godine pa sve do našeg razdoblja. Na početku dvadesetog veka kompozitori klasične muzike su eksperimentisali sa disonancama, što je često rezultovalo atonalnim delima. Posle sedamdesetih bilo je dosta stilskih varijacija, avangardne i eksperimentalne muzike, minimalizma, upotrebe kompjutera... Dakle, moderna klasična muzika počinje sa povlačenjem modernizma.

Pokreti:

1. Modernizam - progresivna muzika, nauka, sci-fi, futurizam, abstrakcionizam, kršenje starih pravila i izmišljanje novih tehnika...
 - Ferruccio Busoni i Luigi Russolo - futuristički kompozitori, korišćenje šuma, buke, fabričkih i mehaničkih zvukova
 - Edgard Varèse uz pomoć Iannis Xenakis-a je dizajnirao Poème Électronique
 - John Cage i Lou Harrison su napisali dela za perkusione orkestre, dok je Cage poznat po svojim radovima za pripremljeni piano (prepared piano)
 - Harry Partch je pravio sam svoje instrumente (perkusione i žičane) za svoju mikrotonalnu muziku
 - Schwitter-ova Ursonate sa improvizacijama govora i pevanja, uz reči kao što je "fmsbwtözäu"

2. Post-Modernizam - favorizuje eklikticizam (kompozitor ne stvara svoj sistem, već odabira blokove iz drugih sistema), korišćenje "pronađenih" zvukova, polistilizam, nasumičnost, bricolage (termin koji opisuje kreativnu upotrebu bilo kojih materijala, bez obzira na njihovu prvobitnu namenu), nasnimljeni vokali, upotreba novih instrumenata...
 - Edgard Varèse (pionir, sintisajzeri, tape loops) , Pierre Schaeffer, Karlheinz Stockhausen i John Cage (tapes, radios, record players za reprodukciju kao u delima "Imaginary Landscape" i "Europera", predstavio koncept "chance music") - ovi različiti ljudi su stvarali muziku koja je postojala samo kao "recordings" - manipulisanjem nasnimljenih traka (tape recordings)
2.1 Minimalizam i post-minimalizam - ova generacija i dalje ima važnu ulogu u modernoj kompoziciji. Ide dalje od kompleksnosti modernizma. Akcenat na periodičnoj ritmičnosti i prihvatljivosti. Američki kompozitori ovog pravca, jedni od najpopularnijih danas su La Monte Young, Terry Riley, Steve Reich i Philip Glass. U Evropi to su Louis Andriessen, Karel Goeyvaerts, Michael Nyman, Gavin Bryars, Steve Martland, Henryk Górecki, Arvo Pärt (jedan od meni najomiljenijih), i John Tavener. Ideja minimalizma je veća nego što je većina ljudi shvata. To je bilo koja muzika sa ograničenim materijalima: dela koja sadrže samo par nota, samo par reči, ili dela koja su napisana za ograničene instrumente kao što su na primer činele. To su dela koja sadrže samo nasnimljen materijal na primer reke. Veza između tona i pauza, ili samo pauza (npr. čuveno delo John Cage-a 4:33 koje pijanista izvodi tako što broji pauze, gde Cage izaziva slušaoce da tišinu prihvate kao perfektno validnu formu muzike). Itd...
2.2 Polistilizam (eklikticizam) - post-moderna karakteristika: korišćenje više stilova

3. New Simplicity - novi romaticizam, nova senzualnost, novi ekspresionizam, pokret u Nemačkoj, i drugim zemljama za povraćaj subjektivnosti u dela. Najpoznatiji nemački kompozitor ovog stila je Wolfgang Rihm. Ostali vrlo poznati i važni su poljski Henryk Górecki (vrlo važno delo Symphony No. 3 Symphony of Sorrowful Songs), estonski Arvo Pärt (opet važno delo Cantus in memoriam Benjamin Britten), meni dva omiljena kompozitora, zatim Tavener i njegovo delo The Veil of the Temple,  delo "Silent Songs" od Valentin-a Silvestrov.

4. New Complexity - moderni evropski avangardni odgovor na novu jednostavnost. U ovu grupu spadaju Richard Barrett, Brian Ferneyhough, James Dillon i Michael Finnissy.

5. Eksperimentalna muzika - povezana sa konceptualizmom. Najčuveniji kompozitor je naravno John Cage.

Ovaj članak nije konačan i stalno će se dorađivati, uzimajući u obzir ovako široku temu. Ono što predlažem za početak jesu sledeća prihvatljivija izdanja:

1. Arvo Pärt - Tabula Rasa
2. Steve Reich - Music For 18 Musicians
3. John Cage - In A Landscape
4. Philip Glass - Koyaanisqatsi
5. Henryk Górecki - Symphony No. 3 Symphony of Sorrowful Songs

Video - poslušajte mudre reči ovih umetnika:

http://youtube.com/watch?v=CHVMVDhC-UA - Steve Reich - Music For 18 Musicians - BREATHLESS.
http://youtube.com/watch?v=2QTxvmlA95Q - Bjork i Arvo Pärt - DIVAN ČOVEK KAO I NJEGOVA MUZIKA
http://www.youtube.com/watch?v=2aYT1Pwp30M - John Cage - in love with another sound - GLEDAJTE CARA!
http://www.youtube.com/watch?v=xhUDn4x2R6s - John Cage - Opus 20 modern masterworks Part 1
http://www.youtube.com/watch?v=EaVHOIN0sqI - John Cage - Opus 20 modern masterworks Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=g6eJW1GQXi0 - Philip Glass interview
« Last Edit: April 04, 2008, 09:59:03 PM by pawwa » Logged

...drifting in memory...
tfz
Guest
« Reply #1 on: March 31, 2008, 10:38:12 AM »

ja bih samo jos dodala neke ime, koje, po mojem misljenju isto vredi poslusati

Max Richter
Sylvain Chauveau
Dustin O'Halloran
Rafael Anton Irisarri
Balmorhea
Iannis Xenakis
György Ligeti
Karlheinz Stockhausen
Clint Mansell (pogotovo pravi filmsku muziku,mozda vam je poznat od filmova Arronofskyja)

za ove delikvente ne bih rekla da su bas contemporary classical,ali imaju neke albume,tj pesme koje nose karakteristike c.c-a
Akira Kosemura
Colleen
Hauschka
Library Tapes
Radicalfashion

indzoj  Wink
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #2 on: March 31, 2008, 09:51:41 PM »

Iz tvoje liste, pored Iannis Xenakis-a, čuo sam Max Richter-a naravno, onako lik je jesenji tip hehe, a izdvojio bih Sylvain Chauveau.

Za ove ostale moram malo progledati. Šta preporučuješ, a da će me oduvati?
« Last Edit: March 31, 2008, 09:58:31 PM by pawwa » Logged

...drifting in memory...
Plonk
Guest
« Reply #3 on: March 31, 2008, 09:53:50 PM »

Steve Reich - Music For 18 Musicians - BREATHLESS....................potpuno se slazem
martians_egg
Guest
« Reply #4 on: April 04, 2008, 08:50:17 PM »

harry partch...word
pogotovo deo sa mikrotonalnoscju, 43-tonova skala i neki predavnasnji sistemi nasstimavanja.rasstimavanja koji bi se svideli i frik-folkerima, i guess...
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #5 on: April 04, 2008, 09:10:31 PM »

^Please recommend something by Harry Partch.

...drifting in memory...
martians_egg
Guest
« Reply #6 on: April 04, 2008, 09:55:21 PM »

khm...mozzda sam previsse hooked na building blocks/instruments

ccini mi se da bi delusion of the fury bio dobar poccetak, ako ne bass favorit...

a ccuh da se u oticaju skoro pojavio i neki dvd o gosn inventoru...
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #7 on: April 07, 2008, 11:55:13 AM »

^Poslušao predlog Harry Partch - Delusion Of Fury -- skroz mi se svideo, pogotovo prvo delo Exordium: The Beginning Of A Web. Brutalno ludilo za mozak ^^ Super udaraljke, i opskurna atmosfera : D

Endymion nabavi to, mislim da će se tebi svideti...

...drifting in memory...
Endymion
Forum ninja

View Profile
« Reply #8 on: April 07, 2008, 02:31:40 PM »

Zvuči mi strašno poznato. Moguće je da imam...Eh sad samo treba iskopati... Undecided

The brain is the screen.
multipraktik
Guest
« Reply #9 on: May 21, 2008, 11:28:30 PM »

[...]Ono što predlažem za početak jesu sledeća prihvatljivija izdanja:
1. Arvo Pärt - Tabula Rasa
2. Steve Reich - Music For 18 Musicians
3. John Cage - In A Landscape
4. Philip Glass - Koyaanisqatsi
5. Henryk Górecki - Symphony No. 3 Symphony of Sorrowful Songs

dobar izbor umetnika za početak Smiley
ja bih samo sugerisao jednu rokadu Smiley
po mom mišljenju, tipičnije 'audio štivo' za glassa je 'ajnštajn na plaži' - ova opera bukvalno može da služi kao udžbenik minimalističkog kompozitorskog postupka u muzici - malo drugačijeg od reichovog - posebno je interesantno kako se minimalizam primenjuje na vokale - u ovom slučaju jedini stihovi koje hor peva su brojevi od 1 do 8 koji ujedno i označavaju i pokazuju promene koje se dešavaju u ritmičkoj strukturi kompozicije, ili pak solmizacija. na žalost, originalna verzija iz 1976 u kojoj pevaju ne-impostirani glasovi nije baš dostupna čak mislim da audio snimak ne postoji, u studijskoj verziji opere pevaju impostirani glasovi i to unosi određeni šum... svejedno, evo uvertire, odnosno kneeplay (zglobni komad) 1 u interpretaciji lego čovečuljaka Smiley
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=4ys7IP8mtN4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4ys7IP8mtN4</a>
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #10 on: May 22, 2008, 10:41:04 AM »

Cool, par puta sam naletao na pomenuto delo, ali nikada nisam dublje istraživao. Hvala, poslušaću (sada ne mogu ni da poslušam ovaj clip, jer mi neko ovde spava).

Evo i nečega zanimljivog što nisam znao (wikipedia): David Cunningham, a Glass scholar, writes that the intermittence of Glass' “Knee Plays” amongst the opera's four acts, serves as a “constant motif in the whole work.”

...drifting in memory...
tfz
Guest
« Reply #11 on: May 25, 2008, 07:18:41 PM »

novi ljubav,koga preporucujem za svako je peter broderick (free download na deleted-u)
rodjen je 87 godine,sto se znaci da je mladji od vecinu nas ovde    Shocked

http://www.last.fm/music/Peter+Broderick

aaa...imam i jos...Cheesy
goldmund
http://www.last.fm/music/Goldmund
preporucujem album koji je izdao prosle godine, Two Point Discrimination

pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #12 on: May 25, 2008, 07:28:03 PM »

novi ljubav,koga preporucujem za svako je peter broderick (free download na deleted-u)
rodjen je 87 godine,sto se znaci da je mladji od vecinu nas ovde    Shocked
Baš sam ga nabavio pre neki dan, ali još uvek nisam stigao da poslušam... Busy, busy... Ali evo upravo ide u playeru!

...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #13 on: January 01, 2009, 01:49:29 PM »

Odlično mi leži Philip Glass (Symphony No. 3: Music From: The Voyage/The Civil Wars/The Light), dok Steve Reich-ov Music For 18 Musicians mi je trenutno previše zamoran da bih se upuštao dublje.

Zainteresovao me je i Arvo Pärt, doduše ne Tabula Rasa kao što se ovde preporučuje, već Fratres. Čekiraću to uskoro  Smiley

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Nemanja
Killah!

ns_source87@hotmail.com
View Profile WWW
« Reply #14 on: May 31, 2009, 02:06:39 AM »

"Morton Feldman - Works for Piano"

Prepoznatljiv Feldman-ov nacin komponavanja, minimalno i pomalo histericne note koje popunjavaju tisinu. Smiley

i jos jedna preporuka

John Cage - Sonatas & Interludes for Prepared Piano

e ovo je vec remek delo, posebno mi se svidela Sonata #2

prepared piano
^ludak totalni  Cheesy

Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: