CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 04:24:25 PM
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
News
: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 |
http://www.asino-elettronico.com
Home
Help
Search
Calendar
Login
Register
CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
>
"We are the music makers"
>
Software / Hardware
>
Monitoring
Pages: [
1
]
2
3
...
8
« previous
next »
Print
Author
Topic: Monitoring (Read 8353 times)
сталкер
Label
Killah!
Monitoring
«
on:
February 24, 2008, 05:59:43 PM »
Nakon sto je Nemanja probio led na ovom podforumu, sad sam ja radoznao u vezi necega...
Sta koristite za monitoring? U svakoj profesionalnoj literaturi se veliki akcenat stavlja na ovo (sa razlogom) cak i kada je u pitanju najskromniji kucni studio, ali cene studijskih monitora nisu nimalo naivne za prosecnog lokalnog entuzijastu.
Dakle, kako vi stojite sa ovim segmentom u svom (pretpostavljam, improvizovanom) kucnom studiju, koliko pridajete vaznosti ovome, koja su vam iskustva, itd?..
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Nemanja
Killah!
Re: Monitoring
«
Reply #1 on:
February 24, 2008, 06:39:47 PM »
Pa da monitioring je veza izmedju audio zapisa u bilo kojoj formi i tvojih usiju. Recimo da su ljudske usi dovodene do jednog odredjenog nivoa (koji i nije nesto posebno, al sta ce mo
)koji ne mozemo da menjamo, spas moramo da trazimo u usavrsavanju monitoringa.
Kao verovatno i vecina vas, imam para na bacanje, ali me nekako mrzi da odem i kupim te proklete monitore o kojima svi pricaju
.
ali bih sigurno zeleo da posedujem nesto iz ove kolekcije aktivnih monitora
Artist
U ove svrhe trenutno koristim slusalice SONY MDR-XD200.
i nesto vise o njima :
http://www.amazon.com/Sony-MDRXD200-MDR-XD200-Stereo-Headphones/dp/B0007N55NW
http://www.ciao.co.uk/Sony_MDR_XD_200__Review_5603485
Meni rade posao sto se tice monitorniga sigurno bolje nego zvucnici (Logitech X210)
«
Last Edit: February 24, 2008, 06:42:01 PM by Nemanja
»
http://cv-nl.site88.net/
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #2 on:
February 24, 2008, 07:45:02 PM »
Tvoje slusalice su HiFi, ne studijske, zar ne?
U tome i jeste caka, razlog zasto nije preporucljivo bilo sta da se koristi pri miksovanju i postprodukciji je taj sto su HiFi komponente pravljene tako da na njima sve zvuci dobro; prenaglasavaju niske i visoke frekvencije jer tako vise prija nasem uhu. Ali se mnogi takvi sistemi dosta razlikuju u reprodukciji, pa neretko dolazi do neprijatnih iznenadjenja kada se ista stvar pusti na razlicitim uredjajima i ozvucenjima.
Posto nisam bio spreman da investiram u pristojne zvucnike, kupio sam Behringer HPS3000 studijske slusalice.
Citao sam sto i jedan tekst i komentar gde iskusni tvrde da se na slusalice, ma kako dobre bile, jednostavno ne moze osloniti pri pravljenju dobrog i izbalansiranog miksa, ali sam ignorisao ove tvrdnje misleci da preteruju i da eventualno nastaju neke sitne greske koje moze primetiti 0,001% ljudi.
E pa, zeznuo sam se. Prvo same slusalice koje sam uzeo su krsh i ne vrede 10% cene koju sam platio. Cak su ovo druge, prve sam morao da vratim istog dana jer leva slusalica nije reprodukovala bass uopste - to nisam do tada doziveo a barem sam se slusalica u zivotu nakupovao, od pijacarskih do osrednje kvalitetnih. Pa cak ni ove sto sada imam ne reprodukuju zvuk identicno na levoj i desnoj strani, sto je katastrofa. Dakle, zaobidjite ovaj i slicne modele ako padnete u iskusenje zbog pristupacne cene. Toliko su bezveze da sam ranijih godina dosta bolje rezultate dobijao uz pomoc jeftinih Philips zatvorenih HiFi slusalica. Ali nijedno od ovih resenja nije dobro, kako god da okrenem.
Uglavnom, resio sam da vise stvari ne prepustam slucaju (u tolikoj meri) i da se ipak olaksam za izvesnu sumu; nakon puno istrazivanja i preispitivanja budzeta izbor suzio na Samson Resolv 50a:
Do njih sam dosao preko mnogo vise hvaljenih i nagradjivanih Rubicon modela istog proizvodjaca (koji su doduse nekih 120EUR skuplji od ovih). Nisam jos cvrsto odlucio - presudicu na licu mesta, jer ih sigurno necu uzeti a da ih prethodno ne poslusam. Bice mi interesantno da proverim cujem li uopste ja razliku izmedju takvih i dva-tri puta skupljih monitora
Zvucnike ipak ne moze nista da zameni, naravno i slusalice su mi neophodne, ali bih svakome ko misli barem poluprofesionalno da se bavi zvukom preporucio da ipak proba da se stisne i skrpi dovoljno za neki osnovni model. Kod druga koji je dugo u muzickom poslu sam imao puno puta prilike da slusam muziku (i "sirovu" i "peglanu") na Tannoy monitorima (vrlo poznat i cenjen proizvodjac) - to je zvuk kao da je sa druge planete u poredjenju sa ovim Logitech varijantama (imam i ja slicne takve, cak losije
).
Detalji, jasnoca, punoca... sve. Bukvalno ti se otvori nova dimenzija pred ocima (usima).
«
Last Edit: February 24, 2008, 07:53:36 PM by сталкер
»
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #3 on:
February 24, 2008, 10:40:19 PM »
Ja imam odlično sranje od Genius Home Theater 5.1 , i tačno je to da ovi i slični zvučnici muziku "ulepšavaju".
Što se tiče studijskih monitora ja sam bacio oko na Alesis M1 Active Mk2, mada jedini problem kod njih jeste što ispod 100Hz muljaju zvuk što mi ne odgovara, jer mislim, zna se koliko je bass potreban i važan. Mislim da uopšte nije veliki problem priuštiti ih, čak i za hobi, njima je cena ako se ne varam ~400 EUR, ako ne i manja. E sad, postoje i neki valjda noviji modeli, ali nisam toliko u toj priči... Evo jedna slička:
Slažem se da defitnivino treba otići u radnju i obavezno poneti disk sa muzikom koju nameravamo da pravimo, jer jedan monitor može biti dobar za npr. ambient (upravo ovi Alesis, ja mislim), dok drugi može biti dobar za trance, jazz, rock... Međutim znam da je jedan poznati komercijalni trance artisti smiksao ceo album baš na Mk2 aktivnim...
Da pare nisu problem kupio bih neki model Dynaudio monitora za oko 1500 EUR (verovatno ću to u nekoj svetlijoj budućnosti i uraditi), imam informaciju da se (ajde da kažem) jedino oni još uvek prave u Evropi, a ne u Aziji, što je bitan parametar kod ovako osetljivih tema.
...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #4 on:
February 25, 2008, 10:09:01 AM »
He, pa ako ti 400 EUR nije problem, mozes uzeti Samson Rubicon 5a. Ubedljivo je pobedio u svojoj klasi (kao i veci brat, 6a) na velikom testu monitora (Future Music, mislim da je novembar 2006). Komentar je bio otprilike: "neverovatno je sta mozes dobiti za taj novac danas, do pre nekog vremena ovaj monitor bi kostao preko 500GBP (~750EUR)".
Btw, mislim da za vecinu mladih, pogotovo nezaposlenih ljudi, ta cifra nije uopste naivna. Kada ti fali sto drugih, elementarnih stvari u zivotu, spickati to na zvucnike moze izgledati kao vrlo iracionalan cin. No dobro, sve je to relativno...
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #5 on:
February 25, 2008, 11:14:17 AM »
Kul za test, ali ne bih to uzeo "zdravo za gotovo". Komparativni marketing, јоš sa zapada, ume da bude potplaćen, tako da sve treba uzimati sa rezervom. Bitno je otići i poslušati zvuk, jer mogu lične stvari da presude. Bitna je i prostorija naravno u kojoj će biti zvučnici (a.k.a. može se razlikovati zvuk koji čujemo u radnji, od onog kada ih donesemo kući).
Drugar inače ima Yamaha msp5 model, i vrlo je zadovoljan, a jedan drugi drugar ima neke opasne Mackie monitore (od 1200+ EUR) i on mi predlaže ipak da uzmem Yamahu (koja je inače ~600 EUR). E sad ta para mi već predstavlja udarac na budžet...
A ovo za keš, ako si zaposlen, nije neki baš veliki problem uzeti monitore na kredit npr, što da ne. Sve zavisi naravno od situacije. 400 EUR na kredit od godinu dana (keš kredit, znači najgore nešto) podrazumeva otplatu od ~30EUR mesečno.
edit: fucking typo
«
Last Edit: February 25, 2008, 01:44:31 PM by pawwa
»
...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #6 on:
February 25, 2008, 12:45:41 PM »
Offtopic:
kreditno finansiranje
.
30 x 12 = 360EUR (a cena je 400) - to je neki kredit sa negativnom kamatom?
Kamate su visoke, konacna cena ispada skoro 150% originalne, sto znaci da nije nerealno ocekivati ~50EUR/mesec.
Ontopic - sad mi je lakse, ja sam mislio da sam mozda jedini "diletant" sto se ovoga tice, kad ono, svi imamo manje-vise isti problem.
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Nemanja
Killah!
«
Reply #7 on:
February 25, 2008, 01:01:06 PM »
Quote from: сталкер on February 25, 2008, 12:45:41 PM
Offtopic:
kreditno finansiranje
.
30 x 12 = 360EUR (a cena je 400) - to je neki kredit sa negativnom kamatom?
Kamate su visoke, konacna cena ispada skoro 150% originalne, sto znaci da nije nerealno ocekivati ~50EUR/mesec.
neka sacekacu besplate akcije :
http://cv-nl.site88.net/
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #8 on:
February 25, 2008, 01:43:11 PM »
Da, ali nisam spomenuo 20% depozita, što se valjda podrazumeva :D za keš kredit. A jbg, kredit je tu da ti omogući odmah ono što ne možeš da imaš odmah. Ne gledam na to kao nešto loše, pogotovo ako je u pitanju 400EUR, jer eto imao bi monitore = bio bi srećan, a ne bi toliko osetio te pare koje bi davao banci.
...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #9 on:
February 26, 2008, 11:57:00 AM »
Bilo kako bilo, nesto me ipak mame ovi Rubiconi:
Nadam se da zaista zvuce dobro kao sto pricaju (i kao sto izgledaju).
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
trišmegišto
Killah!
«
Reply #10 on:
February 26, 2008, 12:20:46 PM »
skroz su retro
ואתה יהוה מגן בעדי כבודי ומרים ראשי׃
Tamer
Administrator
Killah!
:\/
«
Reply #11 on:
February 27, 2008, 09:46:01 AM »
Numark HF125
a zvucnici od linije, LG XC102
www.fyono.blogspot.com
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #12 on:
March 01, 2008, 01:59:49 PM »
Ovako, posle debatovanja sa nekim malo iskusnijim drugarima u vezi ove teme, uspeli su da me odgovore od gore pomenutih Alesis monitoraca. Svi govore da definitivno muljaju bas, čak sam na rumskom pročitao postove gde vlasnici ovih monitora govore da imaju problem i kod srednjih i kod visokih.
Ono što mi predlažu jeste da uzmem Yamaha MSP5. Govore ljudi da su najprecizniji u toj klasi, i najpribližniji monitorima (a ne hi fi).
E sad, mene interesuju i KRK monitori, modeli RP5, RP6, RP8. Njih svi hvale, a niko ih nema. Kažu da su dobri za elektroniku.
Ono što će mene da nervira jeste da neću imati bass, jer jednostavno ne može petica da pruži Bog-zna-kakav bass, ako se opredelim za MSP5. Ali ok, bar će biti precizan ako ne i jak, a sa druge strane postoji i subwoofer za njih, SW10, za eventualni kasniji upgrade... Ostaje da pitam jednog drugara koji je imao Alesise pa sada ima MSP5 (to je Kanc iz Čačka, ako znate, iz projekata Goasia, X-Raything, Kanc Cover, Opsy...).
edit: ja sam majmun koji greši u kucanju nonstop
«
Last Edit: March 01, 2008, 03:32:49 PM by pawwa
»
...drifting in memory...
сталкер
Label
Killah!
«
Reply #13 on:
March 01, 2008, 03:08:21 PM »
Ima Mika Technika (
http://www.myspace.com/mikatechnika
) KRK RP8, mozes njega pitati. A i pozvati na forum.
Ja cu najverovatnije ostati na Samson Resolv50a opciji, imam neka druga ulaganja zbog kojih su mi Rubiconi nedostupni.
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Mika Technika
Guest
«
Reply #14 on:
March 02, 2008, 02:25:38 AM »
KRK RP 8
beyerdynamic DT 770 PRO