CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 04:39:31 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1] 2 3
  Print  
Author Topic: Noise  (Read 5720 times)
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« on: January 27, 2008, 03:04:11 AM »

Noise muzika je za nekima strašno neshvatljivljiva, nepodnošljiva i uznemiravajuća buka, krčanje i drndanje, kontinualne eksplozije, u neorganizovanim i nepredvidivim oblicima, dok je za druge to zadovljstvo, zanimljivost, podsticanje na razmišljanje, istraživanje, način izražavanja, abstrakcija, konceptualizacija, transcendencija. Po meni, noise je ustvari više avangardna underground audio umetnost, nego muzika. Noise ne postoji iz ekonomskih (isplativih) razloga, već zbog beskrajnih žrtvi didaktike (poučnosti) muzičke umetnosti .

Austrijski kompozitor Arnold Schoenberg, inače kreator dodekafonije (dvanaesttonska muzika, odnosno kompozicioni postupak koji se sastoji u stalnoj i isključivoj upotrebi niza sastavljenom od 12 nota) je konceptom pod nazivom "Emancipacija Disonance" dosta doprineo ideji. Naravno ostali kompozitori su takođe učestvovali, poput poznatog grčkog Iannis Xenakis-a, John Cage-a, G.M. Koenig-a, Karlheinz Stockhause-a i ostalih.

Japanoise (od 1970-te do danas) je japanski noise, karakteristiše ga izuzetna glasnoća i gustina, oštrina, nelinearno pulsiranje, aritmički beat, distorzitani loop-ovi, sirene itd. Japanoise je bitan iz razloga što je ta scena najprimećenija u noise žanru (ne gledajući prodaju). "Popularni" artisti su neprikosnoveni Masami Akita - Merzbow , zatim C.C.C.C., KK Nul, Masonna, The Gerogerigegege i Hanatarash. Japanoise svoje korene vuče iz free jazz-a, eksperimentalnog roka, moderne klasične muzike (kao što je na početku pomenuto).

U dve reči: destrukcija muzike.

Ovaj tekst će se vremenom dopunjavati i ima cilj kao i kompletan ovaj sajt / forum, da vas uputi u ovakve kontraverzne žanrove, da probate da ih "prihvatite" na način na koji niste pokušali. Verujte mi na reč -- poseta noise live act-u je totalno novo iskustvo!

Video:

http://www.youtube.com/watch?v=Xi3EZvJlXBg - Merzbow live @MAMAC Nice, France
http://www.youtube.com/watch?v=QsQWVyyoBcw - Merzbow live at the No Fun fest 2007
http://www.youtube.com/watch?v=-nqZlzvSwXM - Merzbow Bilbao 16/12/06
http://www.youtube.com/watch?v=CS88noVZrHw - Merzbow Special Part 1

http://www.youtube.com/watch?v=bKuZzR2FknI - Masonna - God Of Noise
http://www.youtube.com/watch?v=CxuaXrElfIA - Masonna with interviews

http://www.youtube.com/watch?v=ApwpGL0ocbQ - The Gerogerigegege

« Last Edit: January 28, 2008, 09:43:40 AM by admin » Logged

...drifting in memory...
alex
Nu one
*

View Profile
« Reply #1 on: January 28, 2008, 11:03:32 AM »

mislim da bi ovde trebalo dodati i:

Converter
Asche
Iszoloscope
Hypnoskull
Imminent Starvation
Somatic Responses
Patric Catani
5F_55

i tako dalje Smiley

vecina navedenih artista ima malo smisleniju muziku od gore opisane, bar sto se tice ritmickih jedinica i nasumicne buke, ali su jednako bucni, uznemiravajuci i snaznog zvuka.

hymen i ant-zen etikete su pune tog zvuka
« Last Edit: January 28, 2008, 11:09:39 AM by alex » Logged
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #2 on: January 30, 2008, 11:10:34 AM »

to nije noise vec power-noise.  Cheesy

ואתה יהוה מגן בעדי כבודי ומרים ראשי׃
alex
Nu one
*

View Profile
« Reply #3 on: January 31, 2008, 12:18:27 AM »

cudo kako ima noise u imenu  :Smiley
majkinetor
Guest
« Reply #4 on: March 06, 2008, 05:08:48 PM »

Pa cak i neke stvari Pansonica.

Naucuo sam da pre nego sto su snimali ne znam ni ja vec koji album da su se zatvorili sa nekom spravom koja proizvodi zvuk jako niske frekvencije i tako blejali 3 dana pre nego sto su poceli da snimaju. Jebem li ga sto i da li je istina, svako ima svoje tripove, ali nekako mi islo uz ovaj topic.

Licno uzivam u 1/F noise-u, prirodnom noisu (recimo kad prodje voz iznad mene dok vozim bajs po biciklistickoj stazi i krenes da se treses od buke, odusevim se) i slicnim stvarima...

Za meshavinu Noisa i Jazza (!) preporucio bih Ground Zero (Jap).
pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #5 on: March 08, 2008, 11:16:22 PM »

Eh nisam znao za izraz "1/F", ali malo researchin`, googlein` i pronašao informacije : D

...drifting in memory...
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #6 on: March 08, 2008, 11:45:57 PM »

AUBE, anyone?

drugo najpoznatije ime japanske scene (za one koji ne kopaju preduboko).

nije to klasican wall-of-sound nojz, zna da bude prilicno minimalan, mada je opsti pattern da se od pocetka prema kraju stvari povecava "popunjenost" dok na kraju slika ne krene da se preliva preko okvira Smiley
covek je saund dizajner, i to mu bas dobro pristaje.
barem u toku 90ih, imao je koncept da uzme jedan izvor zvuka, jedan sample, i da ga onda tesko isprocesira i napravi citavu kompoziciju. ima tako tematske celine, od zvuka neonskih svetala do (narucenog ) rada sa zvukom stranica biblije Smiley

moj omiljeni rad, sonic brain surgery:

dalje:

HECKER (florian), anyone?

iako su mu studijski snimci  diskutabilni (zvuci kao kada otvorite .pdf fajl u soundforgeu) nastup na otvaranju dispatcha mi je jedno od najintezivnijih sonicnih iskustava Smiley smejao sam se i uzivao od sveg srca, i osecao se posle toga priciscenim od toksina Cheesy jace od toga je mozda bilo jedino direktan kontakt golog (zednog) uha sa SUNN(CEM))) u zg 2006.

i tako...volim nojz, narocito glasan, narocito prelazi na somatski plan, i ne ostavlja ni telo ravnodusnim.

pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #7 on: March 09, 2008, 12:21:29 AM »

Da, samo sam čuo za Aube, ali nisam je slušao - čak je bila ispala, trebala je nastupiti na prošlogodišnjem dispatch-u. Inače, jesi bio na Lasse Marhaug-u? God, ono je bilo, fucking wow. Bukvalno su se ljudi u prvim redovima, uključujući i mene, ultra istripovali, i nismo znali šta nas je snašlo!

Hecker-a volim prilično, više u noise varijantama nego u nekom noisey drone ambient izdanju. Npr. ne znam da li si slušao Haswell & Hecker - Blackest Ever Black [2007], super izdanje.

A, pa i išao si i na Sunn O))), pa ti si totalni sektaš. Grin Kada sam gledao njihov live, baš sam nešto... hmmm. da kažem uplašio. To je onaj video kada pevač drži ruke gore non stop. Kripi, ali kul je atmosfera.

...drifting in memory...
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #8 on: March 09, 2008, 12:32:05 AM »

aube je musko, bre  Grin

lasse marhaug propustio! jebga, prioriteti.

hecker/haswell, videcu da nadjem Smiley

sunno))) - Malefic je posebna prica (ako mislis na njega). on je citavoj toj atmosferi dodao neki komican efekat, pre nego kripi. Smiley ali stvarno ih treba cuti sa tolkim KW iza sebe.

pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #9 on: March 09, 2008, 08:56:30 AM »

aube je musko, bre  Grin
Nisam znao, kao sto kazem samo sam cuo : D Embarrassed

...drifting in memory...
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #10 on: March 09, 2008, 09:45:48 AM »

ti si pod utiskom onih iz atr i one agf pa svuda vidis zene  Kiss

сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #11 on: March 10, 2008, 05:04:20 PM »

Danas sam skinuo ovaj^^ album od Aube-a!  Smiley

Ovo je jedna od "onih stvari" gde se primim na celokupni utisak (ime, omot, tekstualni opisi) i kada na kraju cujem sam zvuk - primim se jos vise!  Cheesy

Nalozio sam se na prvu loptu, super mi je.  Afro

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #12 on: March 10, 2008, 05:48:38 PM »

Afro

mozda je lose da te sad pretrpavam, ali imam puna 3 cda (ah kako anahrono), pa cisto da se ne cimas...

edit.

moram da prijavim da ovaj opis:

mada je opsti pattern da se od pocetka prema kraju stvari povecava "popunjenost" dok na kraju slika ne krene da se preliva preko okvira Smiley

nije bas najtacniji, to jest vazi izgleda za albume koje sam ja najvise slusao.
« Last Edit: March 10, 2008, 06:07:43 PM by trismegisto » Logged

Fritz
Guest
« Reply #13 on: September 01, 2008, 01:27:45 AM »

a je li neko slusa ovdi:

consumer electronics
grim
whitehouse
suttcliffe jugend
dissecting table  Evil
white hospital

bojim se da su merzbow i ostali gore pomenuti japanski bendovi preterano favorizovani bez dobrog razloga.
jeste hanatarash bio lud, ali samo dok pichi bager kroz zid na stejdzu. sam noise mu bash i nije bio neki.
da ne bi bilo da samo olajavam, iskopajte negde "Dissecting Table - Devadatta" stvar, nalazi se na "No Longer Human" CD-u.
Merzbow moze samo da sanja o takvom inenzitetu  Azn
da ne bude zabune: White Hospital, Grim i Dissecting Table su japanci
trišmegišto
Killah!

View Profile
« Reply #14 on: September 01, 2008, 02:17:37 AM »

dissecting table je odličan, doduše imam samo jedan cd, life (http://www.discogs.com/release/179572)
skidao sam još ponešto ali nikako da se skoncetrišem da slušam. eto čak i taj rezanac iz plastic noise-a dodaje neku ozbiljnost, materijalnost, artefakt nasuprot 'pukom' virtuelnom digitalnom zapisu. inače nisam fetišista, i mp3ke su mi sasvim dovoljne, ali u ovom slučaju, kad se treba pomučiti malo pri slušanju, potrebno mi je neko 'sidro'. nadam se da nisam suviše ezoteričan, da ne upotrebim neki narodski izraz.

whitehouse, čuo, nije mi se dopao. fuj, englez.  suttcliffe jugend samo znam po imenu i ništa više.
ostalo, nič.

Wink

Pages: [1] 2 3
  Print  

Jump to: