CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 04:50:29 PM
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
News
: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 |
http://www.asino-elettronico.com
Home
Help
Search
Calendar
Login
Register
CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
>
"We are the music makers"
>
Software / Hardware
>
Spectrum analyzer? (ili kako vec)
Pages: [
1
]
« previous
next »
Print
Author
Topic: Spectrum analyzer? (ili kako vec) (Read 1102 times)
abadroza
Ultravisitor
prefer sex without music, it sounds too good
Spectrum analyzer? (ili kako vec)
«
on:
May 04, 2009, 02:40:25 PM »
Zanima me postoji li neki softverski spectrum analyzer na kojem mogu u realnom vremenu da gledam frekvencije? primetio sam da dok sviram, sve mi deluje iste jacine i kako treba, ali kada posle snimanja taj signal pogledam u sound forge-u vidim da su neke frekvencije skoro otisle u kliping, dok su druge dosta manje. da bih ovo uspeo da resim pre snimanja (jer posle mi je dzabe) treba mi nesto po cemu cu moci i vizuelno da podesim sve kako treba. ja o ovome malo znam, pa bi mi dosla svaka pomoc.
ima li neko predlog?
takodje, usput da pitam za neki lakshi program u kojem bih mogao da radim mastering (sto tek nemam veze)?
www.abadroza.com
------------------------------------------------------------------
x0xb0x f#3 SokkOS, x0xb0x f#4 SokkOS
Korg Electribe EMX-1, EM-1, ES-1, Roland MC-303
LSDJ Game Boy Classic/Color ProSound mod
сталкер
Label
Killah!
Re: Spectrum analyzer? (ili kako vec)
«
Reply #1 on:
May 04, 2009, 04:18:52 PM »
Hmmm, verovatno će Z.Bone bolje da te uputi, ali ko o čemu - baba o uštipcima, ja mogu samo da ti preporučim da snimaš u Ableton Live 7 koji ima ugrađen spektralni analizator (lol, zvuči kao one naprave iz nindža kornjača).
Nego nisam siguran koliko ti je to zaista potrebno u toku snimanja, ipak je bolje oslanjati se na sluh (iako to često i sam zanemarim), vizuelno ume jako da vara i odvlači pažnju na sebe stvarajući iluziju da si tu nešto kao fino ispeglao i sredio dok si ustvari osakatio zvuk.
Drugo, nema teorije da vizuelno središ da ti frekvencije deluju izbalansirano bez neke kompresije i postprodukcije. Normalno je pritom da bass zauzima više volumena nego neki visoki i da ti ta spektralna slika liči na neku nizbrdicu dok se to ne sredi.
Milsim da je bolje da generalno gledaš da ne ode pesma u klip, teško da možeš nešto mnogo da utičeš na to sa hardverom koji koristiš. Sa miksetom koju imaš, možeš samo jako grubo odsecati frekvencije koje možda prave problem, tipa, da skloniš sve niske tamo gde nisu neophodne da se ne bi "tukle" sa bassom koji ti stvarno treba, itd...
«
Last Edit: May 04, 2009, 04:20:50 PM by сталкер
»
>>>
koneyn.blogspot.com
Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
iwbd
Words are missing
«
Reply #2 on:
May 04, 2009, 06:33:49 PM »
Ovo je sve freeware, mislim da ces naci to sto ti treba
Koliko sam video, ima tu i dosta stand alone spektralnih analizatora. Mastering... ne znam sta bih ti rekao, wavelab je cudo, ali skupo. Za lakse ne znam. Ciao.
http://www.dontcrack.com/freeware/software.php/id/7033/audio/Spectrum-Analyzers/
http://www.myspace.com/kykyleles
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #3 on:
May 04, 2009, 07:51:02 PM »
Po meni dobar analizator spektra je
Pinguin Audio Meter
Stvarno ti ga preporučujem, samo pre korišćenja imaj u vidu da on sluša input signal i to prikazuje (to je meni pravilo problem pa sam morao da rutiram ono što slušam (monitoring) na input od kartice - ovo se radi relativno drugačije na svakoj kartici, sa softverskim mikserom, ili mikserom operativnog sistema, može i hardverski, sve zavisi). Rekao bih da je precizan i brz. No, ne koristim ga jer sam sa njim imao pomenutih problema. Probaj, iščačkaj ga, pa ako ti radi - super. Inače, kao analizator spektra koristim najviše
PAZ Analyzer
iz
Waves
paketa.
Drugo, kao alat za lakši mastering bih ti preporučio
all-in-one
VST za ovu namenu, verovatno si čuo za
iZotope Ozone
:
http://www.izotope.com/products/audio/ozone/
On u sebi ima sve komponente koje su ti potrebne za post-produkciju. Inače, ni njega ne koristim. Najviše koristim
Waves
mastering dodatke, kažu mnogi da su kvalitetni.
...drifting in memory...
nESbo
Killah!
«
Reply #4 on:
May 05, 2009, 11:39:09 AM »
Quote from: pawwa on May 04, 2009, 07:51:02 PM
analizator spektra koristim najviše
PAZ Analyzer
iz
Waves
paketa.
PAZ uvek i svuda. S njim možeš (real-time) da pratiš i PEAK i RMS vrednosti signala, kao i "širinu" zvuka, solidno realno.
Quote from: pawwa on May 04, 2009, 07:51:02 PM
Drugo, kao alat za lakši mastering bih ti preporučio
all-in-one
VST za ovu namenu, verovatno si čuo za
iZotope Ozone
OZONE nikada nisam voleo. Na masteru koristim prvo hum, lowband eq, multiband compressor, mastering eq(po potrebi) i na kraju limiter. Sve zasebni efekti. A posle kraja PAZ!
Napomenuo bih još da ništa od ovih efekata ne kotristim dok ne završim trek, što preporučujem i ostalima.
«
Last Edit: May 05, 2009, 11:53:40 AM by nESbo
»
Spejs
Google+
what we're dealing with here is a total lack of respect for the law!
nESbo
Killah!
«
Reply #5 on:
May 05, 2009, 11:45:41 AM »
Quote from: abadroza on May 04, 2009, 02:40:25 PM
takodje, usput da pitam za neki lakshi program u kojem bih mogao da radim mastering (sto tek nemam veze)?
mastering sam sebi nemoj nikad da radiš, to je zlatno pravilo. to uvek radi neko malo objektivnije uho. slobodno možeš da doneseš meni kad god, da budeš tu da provališ kako se radi, ja nikada nisam tražio ništa za uzvrat.
dobro, možda jedno pivo, ali to je ionako neizbežno
Spejs
Google+
nESbo
Killah!
«
Reply #6 on:
May 05, 2009, 11:57:07 AM »
Quote from: abadroza on May 04, 2009, 02:40:25 PM
dok sviram, sve mi deluje iste jacine i kako treba, ali kada posle snimanja taj signal pogledam u sound forge-u vidim da su neke frekvencije skoro otisle u kliping
To je onaj problem iz "dada gull" treka sa kompilacije, gde uleće onaj esid sint. Pisao sam o tome
ovde
.
Spejs
Google+
abadroza
Ultravisitor
prefer sex without music, it sounds too good
«
Reply #7 on:
May 06, 2009, 12:25:23 AM »
fala ljudi, ima ovde dosta materijala koji treba da pogledam.
danas sam skinuo demo verziju Pinguin Audio Meter, i cini mi se da je to ono sto bi zadovoljilo moje potrebe za sada. ovo mi treba bas da se ne bi desavale stvari kao sto je bio slucaj sa Dada Gull. jednostavno, iako se oslanjam na sluh pre svega, opet jebiga, radim na krsh zvucnjacima i onda ne mogu realno da ocenim, a kad imam vizuelno onda mogu bolje da znam sta se tu desava i sta je to sto bi eventualno moglo kasnije da pravi probleme.
nemam nameru da radim sam mastering, ali mi je potrebno da cisto malo pojacam ceo track ponekad, a da ne odem u peak. zato i trazim nesto lakse, cisto na kraju da pustim kroz to da mi sve usaglasenije zvuci i, plus, da mi sve trake budu iste jacine.
www.abadroza.com
------------------------------------------------------------------
x0xb0x f#3 SokkOS, x0xb0x f#4 SokkOS
Korg Electribe EMX-1, EM-1, ES-1, Roland MC-303
LSDJ Game Boy Classic/Color ProSound mod
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #8 on:
May 06, 2009, 10:25:28 AM »
^ Da ti kažem da i ja vrlo često koristim pomenute analizatore, prosto su mi potrebni.
Quote from: abadroza on May 06, 2009, 12:25:23 AM
nemam nameru da radim sam mastering, ali mi je potrebno da cisto malo pojacam ceo track ponekad, a da ne odem u peak. zato i trazim nesto lakse, cisto na kraju da pustim kroz to da mi sve usaglasenije zvuci i, plus, da mi sve trake budu iste jacine.
Znaš šta, ako hoćeš da
brzo
i bez cimanja pojačaš overall traku, a da ne ideš u clip, predlažem ti da kada uradiš traku, na kraju na master kanal stavi neki mastering limiter iz
Multimaximizer
paketa kompanije
Waves
. Npr.
L3 Ultramaximizer
(multi-band) je najlakši i daje rezultat odmah, ali predlog je koristiti ga nad što boljim miksom kao i uvek.
...drifting in memory...
nESbo
Killah!
«
Reply #9 on:
May 06, 2009, 12:15:33 PM »
Ili recimo Timeworks mastering compressor.
Ali zašto govorim da to ne treba raditi, ima više razloga. Prvi je taj što ćeš tako dobiti lažan utisak da ti je miks glasan i dobar, te se nećeš dalje cimati da središ miks. Drugi, što ćeš masteru zadati problem da sredi traku jer nećeš ostaviti nikakav headroom čoveku za rad, tako da posle masteringa tvoja stvar neće da napreduje ni 5%. Treći je što u 98% slučajeva pokvariš dinamiku trake a to se ne da posle nikako popraviti.
Ljudi, zamolio bih vas da pročitate nešto
odavde
i probate da naučite kako napraviti dobar miks. Ako klipuje master to znači da nešto u miksu ne valja, da se nešto frekventno poklapa, da je nešto preglasno itd. Ljudi koji decenijama miksuju došli su do nekih zaključaka i odredili neke vrednosti glasnoće kanala, tako da kada se umiksaju daju dobru glasnoću miksa, dovoljan headroom, i realnu dinamiku. Jer ako miks klipuje a vi još dodate limiter napravili ste 2 problema. To je moje mišljenje, i neki realan put ka kvalitetnom zvuku. Koga god mrzi da uči neka uzme Ozone ili T-Racks, zabode neki preset i eto napumpane trake kojoj ništa ne fali
Spejs
Google+
pawwa
Label
Killah!
«
Reply #10 on:
May 06, 2009, 12:33:10 PM »
Quote from: nESbo on May 06, 2009, 12:15:33 PM
Ali zašto govorim da to ne treba raditi, ima više razloga. Prvi je taj što ćeš tako dobiti lažan utisak da ti je miks glasan i dobar, te se nećeš dalje cimati da središ miks.
Totalno se slažem
Inače, nisam ja ni mislio da pre nego što daš traku nekome na mastering, postaviš limiter na kraju. Nema smisla. Ako on i treba tu da stoji, parametre će znati najbolje onaj ko se masteringom i bavi, kao u našem slučaju zbone :>
Nego ja sam čitao inače da je
L3 Ultramaximizer
pametno dizajniran i u tom smislu relativnog očuvanja dinamike (pošto je već multi-band)... No, nisam siguran.
...drifting in memory...
iwbd
Words are missing
«
Reply #11 on:
May 06, 2009, 05:53:58 PM »
wavelab ima nesto sto se zove peakmaster, meni se cini da je to neki kompresor/limiter/inflator, leveler, sta god (ispravljajte ako gresim), jako je prost za koriscenje. ima tri slajdera: input, outer ceiling i softness (napamet pricam, nije mi otvoren cubase, ali nesto u tom fazonu je sigurno). ja sa njim nisam nikada imao distorzije a vala sam ga panjio. no, wavelab ima analizu jacine svih trekova, i dovoljno je pritisnuti jedno dugme i on sam izjednaci sve (mozes odredjivati moduse operacije po kojima ce izjednacavati jacinu), a pri tome nije u pitanju normalizacija. ne znam da li postoji nesto lakse od toga. dakako, ako nemas headroom od bar -2 db onda ces imati distorzije i klip. ja sam probao nesto da masterujem, doduse odustao sam jer nemam pojma, ali ovako je izgledalo: high i lowcut (REQ waves); multiband comp. (yamaha); eq (Waves Q 10) da odstranis sistanja i sta vec; Exciter (ozone), tu prebacim u mono sve ispod 150 hz i podesavam stereo sliku; Vinagewarmer (psp) ili colortone (tritone); limiter (L3 waves). usput analiziram. to je to, samo meni je sve to malo izmaklo kontroli pa sam batalio. ako te ne mrzi probaj, ovaj redosled sam nasao na netu od nekog nemca je koji fura neki mnml fazon.
http://www.myspace.com/kykyleles
nESbo
Killah!
«
Reply #12 on:
May 06, 2009, 07:45:06 PM »
Quote from: iwbd on May 06, 2009, 05:53:58 PM
ali ovako je izgledalo: high i lowcut (REQ waves); multiband comp. (yamaha); eq (Waves Q 10) da odstranis sistanja i sta vec; Exciter (ozone), tu prebacim u mono sve ispod 150 hz i podesavam stereo sliku; Vinagewarmer (psp) ili colortone (tritone); limiter (L3 waves). usput analiziram.
sve u cilju eksperimentisanja, naravno, to podrzavam. posle skineš i vidiš gde fali u miksu.. ako to često radiš ništa na kraju od trake
Spejs
Google+
Pages: [
1
]
Print
« previous
next »
Jump to:
Please select a destination:
-----------------------------
Random
-----------------------------
=> Brbljanje