CaoZdravo.Com :: magazin za modernu muziku
May 24, 2012, 05:10:36 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: AE insights: novi albumi i nastupi @ 2012 | http://www.asino-elettronico.com

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: John Adams  (Read 610 times)
Nemanja
Killah!

ns_source87@hotmail.com
View Profile WWW
« on: June 04, 2009, 07:44:53 PM »

John Adams is one of America’s most admired and respected composers

Adams, John (b. 1947)

Kao sto gore pise, americki kompozitor, jedan od utemeljivaca moderne americke klasike i minimalisticne muzike (zajedno sa Steve Reich-ijem)

e sad muzika na momente dosta podseca na vec pomenutog Steve Reich s tim da Adams vise voli neke standardnije (zicane) instrumente,  sto je u ovom slucaju sa ovakvim kompozicijama dosta zanimljivo.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=LDhRQDwTDJE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=LDhRQDwTDJE</a>

Vredi pogledati u svakom slucaju.
« Last Edit: June 04, 2009, 09:28:39 PM by Nemanja » Logged

pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #1 on: June 04, 2009, 10:56:21 PM »

Dobro je što si ga pomenuo, jer recimo Pitchfork ga je proglasio za "world's only uncool minimalist" Grin pošto se vrlo retko pominje pored standardne američke trojke (Steve Reich , Philip Glass, Terry Riley - međutim ovde stvarno treba dodati i La Monte Young-a obavezno i hajde Arvo Part-a). Imam nekoliko njegovih radova, i tačno je da je najpribližniji Reich-u. Neka dela sam par puta preslušavao da bih pokušao da ga bolje svarim, međutim ona se i dalje nalaze u mom folderu "nepreslušano" (obično tek kada dobro utvrdim gradivo onda prebacujem muziku iz ovog foldera u npr. Contemporary Classical folder Smiley).

Ima nekoliko odličnih delova, takođe i neke dosadnjikave radove sa vokalom. No, treba ga još malo istražiti, a inače na slici mi deluje odbojno : )

...drifting in memory...
vsnrs
Killah!

View Profile
« Reply #2 on: June 04, 2009, 11:33:59 PM »

inače na slici mi deluje odbojno : )

lici na lukasa Grin

сталкер
Label
Killah!
*

View Profile WWW
« Reply #3 on: June 04, 2009, 11:38:49 PM »

Kojeg - Acu ili Džordža? Grin

>>> koneyn.blogspot.com

Onde está a alegria,
que eu sonhava alcançar?
Nemanja
Killah!

ns_source87@hotmail.com
View Profile WWW
« Reply #4 on: June 04, 2009, 11:47:16 PM »

tačno je da je najpribližniji Reich-u

verovatno zato sto koristi taj fazon puno pauza + nota u jednom taktu, za razliku od ostalih iz te minimalisticke skole kojima pauze traju po nekoliko taktova...

takođe i neke dosadnjikave radove sa vokalom.
hmmm dosta savremenih kompozitora se oprobalo u ovome (Feldman,Reich, Takemitsu ...) i iskreno ni jedan takav rad sa vokalima mi se nije svideo Smiley ne znam zasto to forsiraju i sta tacno hoce da postignu sa tim =]
« Last Edit: June 04, 2009, 11:52:48 PM by Nemanja » Logged

Nemanja
Killah!

ns_source87@hotmail.com
View Profile WWW
« Reply #5 on: June 04, 2009, 11:49:40 PM »

Kojeg - Acu ili Džordža? Grin

pa na acu naravno

http://2.bp.blogspot.com/_ab5zux0MoG4/SYjToKZb-cI/AAAAAAAAC1I/COd_K2vxQAs/s400/ACA-LUKAS.jpg

Grin
« Last Edit: June 05, 2009, 12:29:27 AM by Nemanja » Logged

pawwa
Label
Killah!
*

View Profile WWW Email
« Reply #6 on: June 08, 2009, 12:49:35 PM »

takođe i neke dosadnjikave radove sa vokalom.
hmmm dosta savremenih kompozitora se oprobalo u ovome (Feldman,Reich, Takemitsu ...) i iskreno ni jedan takav rad sa vokalima mi se nije svideo Smiley ne znam zasto to forsiraju i sta tacno hoce da postignu sa tim =]
Meni nisu losi Steve Reich i Philip Glass radovi sa vokalima jer su zanimljivi, zvuce gotovo isto kao i muzika. Recimo i Fledman-ovi misticni hor koji se s vremena na vreme ubacuje u neke radove mi je out of this earth.

Ali, mislim, opere ne mogu jos uvek da svarim Smiley

...drifting in memory...
Pages: [1]
  Print  

Jump to: