06. Cage - Depart From Me
- Cage, miljenik antipaticnog Spilbergovog ljubimca Shia LeBoeufa (koji planira da uradi film po njemu, wtf), izdao je ove godine album koji je sada vec definitivni iskorak od mladjih dana kada je pravio spotove gde smrce kokain sa venerinog brega (haha) neke dame sumnjivog porekla (pogledati Smut Peddlers - Bottom Feeders), ili njegovog jos jednog (ima ih previse) side-projekta koji je oduvao sve ljubitelje repa - Leak Bros, sto mu dodje kao neka napredna verzija Prti BeeGee-a, sa zajebanom produkcijom, slikovitim textovima i opstem ludilu. Cage, reper koji ima cak i srpske korene (par puta pozdravlja srbe, ne zna se da li je ikad napravio gest sa tri prsta) je jos jedna zrtva popularne dijagnoze Bipolar Disorder, sto se odrazilo na njegovu novonastalu krizu identiteta koja se aktivirala cim se upisao na roster Def Juxa. Kada napravio taj prvi, ali omanji iskorak od meskalinske kulture na dosta dobrom albumu Hell's Winter definitivno se videla promena. Postao je emo-boy, smrsao minimum 20kg, tokom intervjua prica skoro kao i svaki osuseni pitchforker. Depart From Me je nastavio tu tradiciju, i ovo je full-blown promena, novi imidz... spot za prvi singl rezirao licno Shia. Popularan, sve suicide devojke ga obozavaju, ali to i dalje ne umanjuje kvalitet albuma.
05. Company Flow - Funcrusher Plus (remastered)
- Album koji je zauvek izmenio lice hip hopa. Zvanicno prvi, odnosno najpopularniji i def' najuspesniji, da kazem, alternativni ili indie, ili stagod hip hop. Ovo je prototip onog sto danas El-P radi, a to je post-apokalipticni, futuristicki, SF-influenced hip hop. Funcrusher je pravo iskustvo slusati, imajuci u vidu da je album iz 1997. Ove godine je izaslo jubilarno reizdanje, El-P se potrudio da zvuk dovede na granicu prihvatljivog. Onima koji su slusali Funcrusher tih godina, ovo izaziva flood emocija i nostalgija. Company Flow cine jos i Mr. Len i Bigg Jus. Preporuka je pogledati par spotova CF-a, kao i meni jako drag spot: Mr. Len ft. Jean Grae - Taco Day (
http://www.youtube.com/watch?v=l5enxTUA6cU).
04. MF Doom as Doom - Born Like This
- Metalface Doom je genije, ako se ne slazete sa mnom, prebicu vas

. Taj co'ek nikada nije skinuo masku na nastupima ili spotovima, a maska je naravno ona iz Fantastic Four-a. Posle saradnje sa Danger Mouse-om kada su zajedno radili, hm, soundtrack za popularni offspring Cartoon Networka - Adult Swim pod imenom DangerDoom - The Mouse and the Mask, napravili su jebeno cudo. Mesec dana sam samo to slusao, a ni ovaj album nije daleko. Jednostavno, Doom pokida svaki put. A njegovi txtovi su krajnje nerdy, sa fantasticnim igrama reci, tzv. multi-rimovanjem. Ovo vise vuce na klasiku, ali MF Doom je MF Doom.
03. Brothers Backword - Stupid Intelligent Mixtape
- Anonimusi za vecinu koja se ne bavi ili ne slusa alt. hip hop, Passage iz Restiform Bodies i Mike Busse su mastermindovi. Ovaj mixtape je najava za njihov prvi EP. Njihova estetika je slicna Bisti Boisima, ali ih malo, po mom misljenju, prevazilaze. Ovaj mixtape su napravili tako sto su uzeli gomilu gotovih i poznatih instrumentala (na primer: neka pesma Crystal Castles-a i sl.) i malo repovali, malo pevali itd. Zasluzuju mesto na top listi jer su apsolutni unknown, a opet poseduju super harizmu, kao i Passage harizmu koja se granici sa... pa, ludilom.
02. Sage Francis - Sick of Wasting...
- Sageov ko zna koji po redu mixtape, koji cesto sluzi kao najava da radi na sledecem albumu. Mixtape je ok, slab sam na Sage-a, pa mozda ovo i nije toliko dobro za top-listu, ali njegova britkoumnost, tekstovi koji brisu granicu poezije i tipicnih textova, harizma, pa cak i njegovo veganstvo sto ga cini bradatom debeljucom. Jedini car iz te ekipe (pored Sole-a iz Anticona. Sage je svoj prvi studijski album izdao za Anticon) koji je nastupao kod nas, i to na Exitu... u nekih 7am, a nas 20 se glupiramo ispred bine dok on baca sendvice, cipele i sve ostalo sto je mogao da nadje na bini. Mixtape cine pesme uglavnom iz 2008, 2009, i par ol-skool traka kada je bio srednjoskolac, ili iz 1996 kada je sve snimao na gajbi. A da, on se inace probio tako sto je sve sam radio, stampao, prodavao merch na nastupima, bio fin prema fanovima, i ponajvise zato sto na svom forumu prica sa svima, aktivan je i normalan clan koji neretko zajebava noobove. Dakle, dobar lik, a i to sve utice na popularnost.
01. Bike for Three - More heart than brains
- Baki, kanadska ikona, u jednoj fazi legenda folk-repa (sada Sageov ortak sa etikete) napravio je ultimativni album za ljubimce elektronike (IDM-a ponajvise) i alternativnog hip hopa. Posle fantasticnog Talkin' Honkey Blues-a, ovo je vec nadmasilo sva ocekivanja. Niko nije verovao da ce Baki ponovo napraviti hit album, pogotovo sa katastroficnim ispadima u poslednje vreme (uglavnom banalni albumi), ovo je saradnja sa jednom belgijankom, autorkom IDM-a Greetings From Tuskan. Fina, nostalgicna i kvalitetna elektronika sa boardofcanada-esque stilom i pretezno klasicnim Bakijevim storytelling/emotivnim textovima. Definitivno nesto najbolje sto sam cuo u 2009. Glavna preporuka.
00. Busdriver - Jhelli Beam
Postavicu spot za prvi singl. Mislim da on dovoljno govori o Busdriveru i njegovom outlandish stilu, to je taj ultimativni skill.
runner-up pripada Themselves - The FREEHoudini Mixtape-u (delux edicija), takodje IDM-influenced hip hop. Saradnja najuvrnutijeg, pa mozda cak i najgenijalnijeg autora savremenog art-repa Doseone-a i njegovog licnog producenta Jel-a. Najava za ovogodisnji album CrownsDown koji spada u top listu provereno, i svi zagrizeni fanovi grickaju nokte i piju sedative dok ovo ne izadje. Umovi iza cLOUDDEADa, Subtle-a, 13 & God-a itd sigurno moraju da odrade remek delo. We'll see.
Ae sad vi, meni su najdraze topliste, tako nadjem predobre albume.